Sergi Belbel guanya el Sant Jordi, Antoni Vidal Ferrando el Carles Riba i Ricard Sunyol Estadella el Mercè Rodoreda

  • Carles Sala i Vila ha estat guardonat amb el premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies, Filmin amb el de comunicació Muriel Casals i Ai Weiwei amb el premi Internacional Joan B. Cendrós

VilaWeb

Redacció

14.12.2021 - 21:02
Actualització: 14.12.2021 - 21:20

Aquest vespre es fa la setanta-unena Nit de Santa Llúcia, en què s’han lliurat alguns dels premis literaris i comunicatius més destacats de la cultura catalana. El premi Sant Jordi l’ha rebut Sergi Belbel amb l’obra Morir-ne disset. Aquest premi, d’ençà de l’any passat, és coeditat per Òmnium Cultural i el Grup Enciclopèdia Catalana i és el més ben dotat de la literatura catalana, amb seixanta mil euros. Belbel és autor, director i traductor teatral. Fou director del Teatre Nacional de Catalunya entre els anys 2006 i 2013. Llicenciat en filologia romànica i francesa a la UAB (1986), va ser professor de dramatúrgia a l’Institut del Teatre de Barcelona (1988-2006) i director artístic del mateix teatre fins el 2013. El guardó l’ha lliurat el president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, acompanyat pel president de la Generalitat, Pere Aragonès, i la presidenta del parlament, Laura Borràs.

El premi Mercè Rodoreda de Contes i Narracions l’ha rebut Ricard Sunyol Estadella per l’obra Declaració d’invencions. Llicenciat en Cinema i Televisió per la Blanquerna – Universitat Ramon Llull, treballa a Codea Studio, agència de publicitat de la qual és soci fundador i director creatiu. Declaració d’invencions, el seu primer llibre, és un recull de relats que cremen la llengua, escrits en contra d’una concepció excessivament sentimental i ordenada de la literatura. El jurat n’ha premiat l’originalitat de la veu i l’estil que travessa tot el conjunt de l’obra; també per l’experimentació formal i sonora i el joc amb el llenguatge.

El poeta i narrador Antoni Vidal Ferrando ha estat guardonat amb el premi Carles Riba de Poesia per l’obra Si entra boira no tendré on anar, un diàleg entre passat, present i futur construït a partir de tot allò que ha anat en contra dels ideals, dels somnis i dels amors de la vida de l’autor. Vidal és autor dels llibres de poemes El brell dels jorns (1986), Racó de n’Aulet (1986), A l’alba lila dels alocs (1988), Els colors i el zodíac (1990), Cartes a Lady Hamilton (1990), Calvari (1992), Bandera blanca (1994), El batec de les pedres (1996), Cap de cantó (2004), Gebre als vidres (2012) i Aigües desprotegides (2018).

Carles Sala i Vila ha estat guardonat amb el premi Josep M. Folch i Torres de novel·les per a nois i noies per l’obra Capità Lluc. Mestre de formació, d’ençà del 2008 es dedica professionalment a l’escriptura. És autor d’una quarantena de llibres, entre els quals Bona nit, Júlia (la Galera), Soc com soc (Barcanova), 50 oficis esbojarrats (Cruïlla), Em pica el nas de la veïna (Takatuka) i El tren de les parades sense nom (la Galera).

El premi Joaquim Ruyra de Narrativa juvenil ha estat declarat desert perquè cap original no reunia els requisits que reclama un dels certàmens més prestigiosos de la literatura juvenil en català.

L’artista contemporani xinès Ai Weiwei ha rebut el premi Internacional Joan B. Cendrós. El jurat n’ha valorat la defensa amb els valors democràtics que l’han portat a haver de viure exiliat del seu país. Primer a Alemanya i més recentment a Portugal, no ha abandonat mai l’activisme mitjançant l’art contemporani

La plataforma Filmin ha guanyat el premi de comunicació Muriel Casals 2021. Ha rebut el guardó pel tractament del català “en pla d’igualtat a la resta de llengües” i la seva “potència com a producte audiovisual en el complicat context actual”.

Per segon any consecutiu, la gala s’ha fet al Teatre Nacional de Catalunya. El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, l’ha tornada a presidir després de quatre anys sense poder-ho fer presencialment perquè el 16 d’octubre de 2017 va ser empresonat. L’eix principal de la gala, dirigida per Martí Torras i Mayneris, és el poder de la llengua i la literatura en la vida d’una persona. Per això compta amb cinc presentadores que representen la mateixa persona en edats diferents: Vinyet Morral, actualment protagonista de l’espectacle Bye, Bye, Monsters de Dagoll Dagom; Sònia Ninyerola, una noia de disset anys; Neus Ballbé, una dona d’uns trenta anys; Meri Yanes, de quaranta-cinc; i Anna Güell, que té seixanta anys.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor