Els guardonats amb els Premis Nacionals de Recerca reivindiquen la investigació i reclamen inversió pública

  • El president Aragonès ha mostrat el compromís del govern de finançar adequadament la investigació a Catalunya

VilaWeb
ACN
26.10.2021 - 21:36
Actualització: 26.10.2021 - 21:57

El metge i infectòleg Bonaventura Clotet i la matemàtica especialitzada en intel·ligència artificial (IA) Carme Torras han rebut aquest vespre el Premi Nacional de Recerca i han aprofitat l’ocasió per reivindicar la necessitat de més finançament públic en ciència. Per fer-ho, s’han dirigit directament als representants del govern presents a l’acte de la 31a edició de la màxima distinció en el camp de la investigació a Catalunya. En resposta a les peticions dels guardonats, el president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha expressat el compromís del govern per enfortir, modernitzar i finançar adequadament el sistema de recerca del país.

En una cerimònia marcada per la revalorització de la ciència i la recerca després de la irrupció de la pandèmia, el plat fort ha estat l’entrega dels guardons ex aequo. Els premis atorgats pel govern han considerat al director de l’Institut de Recerca de la Sida IrsiCaixa i cap del Servei de Malalties Infeccioses de l’Hospital Germans Trias i Pujol, Bonaventura Clotet, un dels investigadors de major rellevància internacional en la prevenció contra la sida. El metge, en el seu discurs, ha recordat que la il·lusió que el mou és la de trobar la solució a malalties que ens afecten.


Amb Carme Torras, la resolució del jurat eleva al màxim reconeixement nacional el seu paper en la promoció de l’ètica a l’hora de dissenyar dispositius amb robòtica i intel·ligència artificial. El tribunal considera que la matemàtica, actualment professora del CSIC i cap del grup de recerca en Percepció i Manipulació de l’Institut de Robòtica i Informació Industrial, ha estat una peça clau en la disseminació científica de la seva disciplina, tant en l’àmbit escolar i popular com en l’àmbit investigador i acadèmic.

Talent jove i entitats, entre més premiats

Quant a la resta de premis, el reconeixement al Talent Jove se l’ha concedit a Núria Montserrat, professora d’investigació ICREA a l’Institut de Bioenginyeria de Catalunya, per la seva especialització en cèl·lules mares pluripotents i la generació de sistemes multicel·lulars complexos amb relació a les malalties. Alhora, els guardonas també han agraït la tasca d’entitats i empreses en el camp de la ciència.

El premi de Comunicació Científica s’ha entregat a la revista Mètode de la Universitat de València. La distinció en Mecenatge Científic, a la Fundació Grífols i Lucas. El Premi Nacional al Partnariat Publicoprivat ha reconegut el paper de B. Braun Surgial Sau valorant l’extensa xarxa de col·laboracions en investigació de biomaterials i desenvolupament de productes sanitaris amb les universitats catalanes. D’altra banda, la nova categoria de Creació d’Empresa de Base Científica ha reivindicat la funció del Centre de Regulació Genòmica en l’impuls de Pulmobiotics SL, una spin-off dedicada a nous tractaments i vaccins per a malalties respiratòries mitjançant biologia sintètica.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor