19.04.2021 - 20:30
|
Actualització: 19.04.2021 - 20:34
La revista de divulgació històrica Sàpiens ha rebut el VIII Premi Martí Gasull i Roig, amb què la Plataforma per la Llengua reconeix l’exemplaritat en defensa de la llengua catalana. Clàudia Pujol, directora de Sàpiens, ha definit la revista com una eina “per bastir el relat històric que tot país ha de tenir” i per “acostar la història del país al gran públic, amb un llenguatge planer i alhora amb rigor”. En una cerimònia al Teatre Poliorama de Barcelona el VIII Premi Martí Gasull i Roig, s’ha fet públic que la revista ha guanyat els tres mil euros del premi gràcies a la votació popular en què han participat 4.707 persones. Els altres dos finalistes eren la companyia de telecomunicacions Parlem i el centre de producció i exhibició teatral Companyia Teatre Micalet.
D’altra banda, Josep Vallverdú, “un dels grans autors catalans de la segona meitat del segle XX”, ha rebut el Premi Especial del Jurat, un guardó honorífic amb què li han reconegut la seva “aportació exemplar al conjunt de la llengua catalana”. La Plataforma ha elogiat de Vallverdú que tot al llarg de la seva vida hagi compaginat la docència amb una producció prolífica d’obres de narrativa infantil i juvenil, assaig i teatre. També és membre de la Secció Filològica de l’Institut d’Estudis Catalans, estudiós, conferenciant i articulista. La seva trajectòria ha estat reconeguda amb nombrosos guardons, com ara la Creu de Sant Jordi (1988), el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes (2000) i la Medalla d’Or de la Generalitat de Catalunya (2019). La Universitat de Lleida el va investir doctor honoris causa l’any 2004. Vallverdú, que té noranta-set anys i viu a Balaguer, no ha pogut assistir a la gala.
A la cerimònia, presentada per l’actriu Estel Solé, el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, ha demanat als partits polítics que, en cas de formar govern, compleixin els compromisos lingüístics que van adquirir abans de les eleccions a proposta de l’entitat. En aquest sentit, ha demanat la creació d’una Secretaria de Política Lingüística, que a parer seu hauria rebre pel cap baix un 0,5% del pressupost de la Generalitat i hauria de dependre d’una conselleria troncal, com ara Presidència o Vicepresidència, perquè pugui incidir en el conjunt del govern. Escuder també ha denunciat que aquests darrers deu anys l’ús del català ha patit un greu retrocés, especialment arran de “la deixadesa i la marginació del català de les administracions públiques”, el fet que “l’entorn comunicatiu dels joves estigui molt descatalanitzat” i “la pèrdua de consciència lingüística” dels catalanoparlants.