Els premis Martí Gasull clamen llarga vida a l’escola catalana

  • El mestre i pedagog Joaquim Arenas i Ràdio Arrels han estat els guardonats amb els premis Martí Gasull i Roig, que atorga anualment Plataforma per la Llengua

VilaWeb
Joan Safont Plumed
01.03.2022 - 15:21
Actualització: 01.03.2022 - 16:21

El gran poder de convocatòria de Plataforma per la Llengua és motiu d’alegria, òbviament, però també posa de manifest la necessitat de l’anomenada “ONG del català”. Ho indiquen les dades alarmants sobre l’ús social del català –només un 35% dels catalans la tenen com a llengua habitual–, l’admissió que la immersió lingüística no ha acabat de funcionar mai i, per acabar-ho d’adobar, els atacs dels poders de l’estat, amb sentències que pretenen imposar un 25% de classes en castellà a les escoles catalanes.

Potser per llevar dramatisme a la situació, l’acte de lliurament dels premis Martí Gasull i Roig ha volgut dotar-se d’un aire de comèdia. Un pis d’estudiants a Gràcia, on viuen en Miquel, la Martina i en Pol, interpretats per Martí Alance, Laia Solà i Marc Molins, ha estat l’escenari triat, i parets blanques i mobles senzills –alguns de tercera o quarta mà i d’aquells que ven una multinacional sueca– han ocupat les taules del Poliorama. “S’ha acabat el bròquil!”, amb música de Lluís Margarit, Irieix, ha començat amb referències a l’èxit d’Alcarràs, les dificultats per a parlar en català amb els nouvinguts o el famós 25%… S’hi han afegit les picabaralles pel català a les universitats o l’èxit del Paraulògic, i ha servit per a presentar els tres nominats al premi: Ràdio Arrels, Diari Balears i la cooperativa la Fageda.

VilaWeb
VilaWeb

Durant l’acte, els protagonistes també han posat de manifest alguns dels tics habituals dels catalanoparlants, com ara parlar en castellà per sistema als desconeguts. Com ha assegurat, Òscar Escuder, president de Plataforma per la Llengua, “el que ens passa no és normal, perquè ni danesos, ni eslovens han de patir per la seva llengua”. Escuder, en la seva intervenció, assegut al sofà de casa dels estudiants, ha recordat: “Si parlem amb tothom en català, donem el missatge que és útil i necessari, i als qui encara no el parlen els donem l’oportunitat d’aprendre’l.”

Ràdio Arrels, Premi Martí Gasull

Els presidents de la Generalitat i del parlament, Pere Aragonès i Laura Borràs, han estat els encarregats de lliurar el premi Martí Gasull a Ràdio Arrels, única ràdio que emet íntegrament en català a Catalunya Nord. Va fer la primera emissió el 30 de maig de 1981 i acaba de celebrar quaranta anys, amb la voluntat de relligar el nord i el sud de Catalunya.

Els responsables de Ràdio Arrels han demanat als catalans del sud que visitin Catalunya Nord que no intentin demostrar que saben parlar francès, sinó que parlin la seva llengua quan visitin Cotlliure o Ceret. I, si volen estar atents de l’actualitat esportiva, que sintonitzin Ràdio Arrels. Perquè, un dels projectes més destacats d’Arrels és la retransmissió dels partits de rugbi de l’USAP i els Dracs Catalans, en català. “L’esport, com la llengua –han dit–, fa país, i Ràdio Arrels és aquest mitjà de comunicació”, ha recordat el seu president.

Un premi honorífic que vol reivindicar l’escola catalana

El premi especial del jurat ha distingit el mestre i pedagog Joaquim Arenas i Sampere, un dels pares del model d’escola catalana. Nascut a Mataró l’any 1936, va ser cap del Servei d’Ensenyament del Català entre 1993 i 2003, rector de la Universitat Catalana d’Estiu i assessor dels governs bolivià i guatemalenc en la incorporació de les llengües indígenes en el sistema escolar.

El mestre i pedagog Joaquim Arenas rep el premi Martí Gasull especial del jurat.

El jurat, format per la directora general de la Bressola, Eva Bertrana; l’ex-presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell; l’ex-consellera de Cultura balear, Fanny Tur, l’escriptora i artista Anna Moner; el president del CAC, Xevi Xirgo; la presidenta de l’Ateneu Barcelonès, Isona Passola; el periodista Josep Maria Pou; el president de la Plataforma per la Llengua i la mare de Martí Gasull, Pilar Roig, ha volgut reivindicar l’escola catalana en llengua i continguts, premiant Arenas que ha destacat: “Rebre el premi en aquest moment, en què el català és atacat malgrat l’èxit pedagògic a tots els nivells, em fa renovar el compromís amb l’escola catalana en llengua i continguts.”

Un compromís que ha marcat la trajectòria d’Arenas, que ha evocat els inicis de l’escola en català amb els noms de Joan Triadú, Maria Rúbies i Josep Pallach, i ha recordat que, contra l’atac la llengua, “se’ns gira feina, toca refer el consens i trobar noves fórmules sortides del poble, tant a les noves com a les velles generacions”. Alhora, ha exigit de la Generalitat una política lingüística “clara, contundent i seguida, revisada en la seva aplicació”. Amb el desig que “la pàtria pugui veure que la llengua ha ocupat l’espai que li correspon”, Arenas ha tancat el seu discurs amb un vibrant “per uns Països Catalans lliures, per la pau al món, llarga vida a l’escola catalana”.

Com a cloenda de l’acte, el músic Pau Alabajos i l’actriu Lola Bañon han ofert en primícia un tast de l’espectacle El tocadiscos de Joan Fuster, que s’estrenarà el dia 22 d’abril a València, dins el festival BarnaSants i el marc de l’Any Fuster.

Els premis Martí Gasull i Roig van néixer l’any 2013 per homenatjar aquest llicenciat en filosofia i filologia, activista per la llengua i la cultura catalanes, fundador de Plataforma per la Llengua, mort en una allau a l’Himàlaia el setembre del 2012. Gasull va ser una de les cares més visibles de l’entitat, i el seu llegat es manté anualment amb aquests guardons.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor