The Tyets es coronen als premis Enderrock 2024 amb cinc guardons

  • Mushkaa i Sílvia Pérez Cruz han obtingut dos guardons cadascuna: un de votació popular i un altre de la crítica

VilaWeb
Redacció
15.03.2024 - 00:00
Actualització: 15.03.2024 - 07:33

Girona s’ha convertit un any més en l’epicentre de la música en català. L’Auditori ha acollit aquesta nit la XXVI gala dels premis Enderrock, marcada, sobretot, per la celebració dels trenta anys de la revista. Ha engegat amb una actuació de Figa Flawas acompanyats d’una orquestra de salsa, en què els vents i la percussió han fet moure el públic al ritme de “Samba+Mussegu”, una barreja de les dues cançons incloses en el nou disc, La calçotada. Alba Riera i Andreu Juanola, amb gran sintonia, han conduït la gala per segon any consecutiu. Una gala en què el grup The Tyets, encapçalat per Oriol de Ramon i Xavier Coca, ha estat el gran guanyador, amb quatre guardons i un premi compartit amb Stay Homas, el de millor videoclip per “La platja”. Concretament, han guanyat el premi de la crítica com a millor artista de l’any, i pel vot popular els han atorgat el premi a millor artista, millor disc de música urbana per Èpic Solete i millor cançó per “Coti x Coti“. L’any passat el duet mataroní va guanyar el premi a la millor cançó per “De l’1 al què”, un presagi d’un èxit que tot just acabava de començar. “Ho hem vist tot, als Enderrock. Hem vingut i hem marxat sense cap premi; hem marxat només amb un premi i ara, doncs mira”, han declarat, amb certa humilitat, a VilaWeb.

El primer premi de la nit ha estat un dels especials, el de Joan Trayter a millor productor, que s’ha endut el jove Pep Saula, del grup Sexenni. “Aquest és un premi a la ciutat de Lleida, que ja tocava!”, ha exclamat en rebre’l. La cantant de Pedreguer Sandra Montfort ha estrenat la categoria dels premis de la crítica amb el premi a millor disc de folk per La mona. En el discurs, ha dit que era un disc que havia fet amb tot l’amor i la llum de la gent que l’estima, “i així mateix vull que us arribe”. I ho ha aprofitat per reivindicar el sentiment de sororitat.

El premi de la crítica pel millor disc de cançó d’autor ha estat atorgat ex aequo a les palafrugellenques Sílvia Pérez Cruz per Toda la vida, un día –que també se l’ha endut per votació popular– i Clara Peya per Corsé. En declaracions a VilaWeb, Peya ha dit que era tot un honor compartir el premi amb Pérez Cruz, una de les seves artistes preferides. “Per mi, Sílvia Pérez Cruz és un referent, una de les artistes amb més veritat, força, emoció i empatia que hi ha en el panorama mundial.” La vilassarenca Irma Farelo, coneguda artísticament per Mushkaa, s’ha endut dos Enderrocks amb el premi de la crítica a millor disc de música urbana per Tas loko mixtape. En la categoria de votació popular, Mushkaa també s’ha endut el premi a millor artista revelació.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

 

El premi de la crítica a millor artista revelació ha estat per a Triquell (Cesc Fuentes), pel disc Entre fluids. “Estic molt poc acostumat a sentir que he de guanyar qualsevol cosa”, ha dit. El millor disc de pop rock de la crítica se l’han endut un dels grups més singulars del panorama actual català, la Ludwig Band, per Gràcies per venir. Renaldo & Clara, formació encapçalada per Clara Viñals, ha estat reconeguda amb el guardó a millor disc de l’any per La boca aigua. Finalment, la crítica ha considerat millor disc en llengua no catalana Casa Linda de Cala Vento.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Abans de donar pas als premis Enderrock d’Honor, Lluís Gendrau, director editorial de la publicació, ha fet un discurs contundent per reivindicar la feina feta per la revista durant tres dècades. “La música en català viu un moment d’esplendor. Fa trenta anys, el consum en música en català no superava el 10%. Ara, 4 de cada 10 catalans consumeixen música en català. Però encara cal créixer molt més per garantir la qualitat de l’escena.” “Cal continuar defensant una escena musical en català.”

Llavors sí, ha arribat un dels moments que s’esperava que fossin dels més emotius de la gala: el premi Enderrock d’Honor 2024, que s’ha atorgat a Jaume Sisa. Així i tot, la seva absència a la gala n’ha diluït l’emotivitat. Sisa, però, no ha volgut perdre l’oportunitat de donar les gràcies i, en un vídeo, ha assegurat que interpreta el guardó com un “premi a la tercera edat”. Tot seguit, Pascal Comelade ha estat reconegut amb el premi Enderrock a la trajectòria. L’any 1974 va compondre i enregistrar el seu primer àlbum, Fluence i, en el curs de cinc dècades, ha estat un músic allunyat de la visió d’artista virtuós i diví, i sempre ha fet la seva defensant el rock com a cultura popular, el minimalisme aplicat a les melodies i el compromís amb la identitat catalana. Avui ho ha tornat a demostrar quan ha recollit el guardó interpretant “Vals burlesc” amb el seu inseparable pianet de joguina, que ha preferit en lloc de les seves paraules. Un geni dels que es troben a faltar dalt els escenaris.

El terrassenc Miki Núñez ha guanyat el premi al millor disc en llengua no catalana per 121. Quan ha pujat a l’escenari per a recollir-lo ha dit: “L’any que ve trauré disc nou, i ben segur que en aquesta categoria no hi podré ser nominat”, indicant que serà en català. El santfeliuenc Joan Dausà ha rebut el vot del públic com a millor directe. “Em fa molta il·lusió, sobretot perquè espero que els concerts siguin casa i un lloc on tots siguem més iguals del que ens pensem.”

VilaWeb
VilaWeb

 

Els Catarres, com l’any passat, també s’han endut un premi a millor disc de pop-rock per la celebració del seu desè aniversari amb Invencibles, en què reinterpren els seus grans èxits amb una desena de convidats; en la categoria de folk el guardó ha estat per al quintet El pony pisador per The Longest Ponys, un treball amb la col·laboració del grup britànic The Longest Johns.

Les actuacions de la gala, el punt més fluix

Una vegada més, s’ha demostrat que la llarga llista d’actuacions musicals eren el plat fluix de la gala. Figa Flawas ha encetat la cerimònia amb una actuació que ha tingut una escenificació excepcional, amb disset músics: cinc vents, tres coristes i una banda formada per set membres. En canvi, les altres actuacions han deixat bastant a desitjar. Guillem Gisbert ha estrenat banda amb “Hauries hagut de venir“, del seu nou àlbum Balla la masurca!. Hi havia una gran expectativa, però no ha aconseguit millorar l’actuació que va fer tot sol durant la gala dels premis Gaudí.

El trio Marala, integrat per Clara Fiol (Illes Balears), Sandra Monfort (País Valencià) i Selma Bruna (Catalunya) –guardonat amb el millor disc de l’any 2023 segons la crítica– ha pujat a l’escenari per a interpretar la nova cançó, “Estic antiquà”. Han tingut l’acompanyament de Panxo, el vocalista de Zoo. Junts, han fet una coreografia digna d’un vídeo de Tik Tok.

VilaWeb
VilaWeb
VilaWeb

Llum Aymerich, Llum, ha estrenat material amb un mashup de tres cançons (“Alba”, “A galope” i “Liquid Latex”), dues de les quals inèdites i que formaran part del doble EP No Light, Without Darkness, previst a l’abril. La gala també ha celebrat els trenta anys de trajectòria del barceloní Marc Parrot, que ha interpretat a veu i guitarra “Desapareixo en el teu nom”, que ja va publicar el 2022 en el disc Els fets i l’atzar.

El quintet barceloní El pony pisador ha fet a cappella una cançó del nou disc Ocells, titulada “Els animals més bells”Amb el seu sentit de l’humor tan peculiar, han proposat una versió diferent escenificada amb capgrossos en forma d’ocells. Una altra novetat ha estat l’escenificació de la cantautora d’Oliva Maria Bertomeu, la Maria, que, acompanyada del ballarí Pere Seda, ha cantat el darrer senzill, “Gall roig, gall negre”, adaptació al català de l’himne combatiu de Chicho Sánchez Ferlosio. Ha estat una de les actuacions amb més nivell de la nit.

Durant la vetllada, els espectadors han aplaudit l’actuació del cantant argentino-català Bruno de Fabriziis, Mama Dousha, que ha presentat el seu èxit “Rikiti”, l’única actuació que ha aconseguit fer aixecar el públic de la butaca per demostrar com es balla aquest ritme peculiarGalgo Lento ha estat l’encarregat de posar la banda sonora a un dels moments més emotius de la cerimònia, el recordatori dels músics que ens han deixat aquest darrer any. El cantant i productor de Terrassa ha estrenat una nova cançó titulada “4 minuts”, avançament del seu nou disc, que sortirà aquesta primavera.

El grup barceloní Ginestà, dels germans Júlia i Pau Serrasolsas, ha compartit una de les noves cançons, “Un piset amb tu”, inclosa en el nou disc Vida meva. I la consagrada banda d’Espolla la Ludwig Band ha posat punt final a la festa amb la cançó “Contraban”, del seu nou disc Gràcies per venir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor