Xènia Dyakonova, Àngels Marzo, Vicenç Pagès Jordà, Josep Pedrals i Julio Manrique, premis Crítica Serra d’Or

  • Els guardons distingeixen Aina Alegre i Marta Vallverdú

VilaWeb
Foto de família amb els premiats al Serra d'Or (fotografia: Pere Francesch/ACN).

ACN

30.03.2023 - 15:02
Actualització: 30.03.2023 - 22:40

L’obra El conte de l’alfabet (L’Avenç), de Xènia Dyakonova, ha rebut el premi Crítica Serra d’Or de Narrativa 2023 i El rastre nival (Pagès Editors), d’Àngels Marzo, s’ha endut el de Poesia. Vicenç Pagès Jordà, amb Kennedyana (Navona), ha obtingut el premi d’assaig, i Marta Vallverdú ha aconseguit el guardó en la categoria de Recerca amb Seixantisme. L’esclat cultural català dels 60 (L’Avenç). El dramaturg i actor Julio Manrique s’ha endut el d’Arts Escèniques per l’obra Animal negre tristesa, d’Anja Hilling. Els premis també han reconegut Aina Alegre en Dansa per l’espectacle R-A-U-X-A, Josep Pedrals en l’apartat de Literatura Juvenil per El joc del penjat (Animallibres) i Josep Vallverdú ha rebut un esment especial.

Altres guardonats han estat Lluís Feliu i Adelina Millet, premi de traducció per Poema de Gilgamesh (Adesiara), mentre que Sebastià Roig i Toni Benages Gallard s’han endut el nou premi Crítica Serra d’Or 2023 de Còmic per El cercle de Loplop. Una aventura de Francesc Pujols Males Herbes).

El premi Crítica Serra d’Or de Recerca 2023 (Ciències) ha estat per a Una empresa amb ànima. Lavola, 40 anys impulsant la sostenibilitat (Anthesis Lavola), de Pere Colomer. En l’apartat de Catalanística s’ha reconegut Irmela Neu per Consciència lingüística i consciència nacional a Catalunya durant la Renaixença (1833-1891) (PAMSA).

El premi a l’espectacle d’òpera ha estat per a La gata perduda, del veïnat del Raval i el Liceu, una òpera “comunitària i popular”, que “ha obert el Gran Teatre del Liceu al barri del Raval”. El guardó d’Arts Escèniques a l’aportació més interessant ha estat per a la Companyia Teatre Micalet per la trajectòria de més de vint-i-cinc anys de muntatges en català a la ciutat de València.

En l’apartat de Literatura Infantil i Juvenil, a banda de Pedrals i Vallverdú també han estat reconeguts el text de Joan Rioné i la il·lustració d’Alba Domingo a Naïm (Piscina un petit oceà) en la categoria Infantil, Cristina Cubells i Joana Casals per Ppprrrrriiit. Un llibre per crear i experimentar amb els sons (Zahorí) en l’apartat Juvenil (Coneixements) i Federica Ravera i Martina Manyà, que amb Dones de la muntanya (Pol·len Edicions) han estat reconegudes amb el nou premi Crítica Serra d’Or Juvenil 2023 (Còmic).

Un dels moments més especials de l’acte d’avui ha estat quan Camil·la Massot, vídua de Vicenç Pagès, ha recollit el premi Serra d’Or a Vicenç Pagès i ha agraït el guardó. L’Espai Endesa de Barcelona ha acollit l’acte de lliurament de la 57a edició dels guardons, que ha comptat amb la participació de l’abat de Montserrat, Manel Gasch, i del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

“Estímul pel progrés”

Aragonès ha destacat que premis com aquests són un estímul pel progrés, avenç i divulgació de la cultura catalana. “En primer lloc, s’ha de reconèixer a qui ha fet possible i a qui ha fet possible les publicacions de l’Abadia de Montserrat i la continuïtat de Serra d’Or”. El president ha volgut reconèixer la feina de l’Abadia de Montserrat que és sinònim de cultura.

Nova etapa per a la revista

En el marc de la cerimònia, el cap del consell de redacció de la revista Serra d’Or, Francesc-Marc Álvaro, ha presentat el nou disseny i els nous continguts de la publicació, a través dels quals s’enceta una nova etapa “sense perdre l’esperit que es manté des del 1959”, segons que afirma el Departament de Premsa i Comunicació de Montserrat en una nota difosa amb motiu dels premis.

Francesc-Marc Álvaro ha dit que Serra d’Or obre una nova etapa. “Avui recomencem des de la continuïtat des de la seva tradició i des de l’ambició d’ampliar mirades, veus i estils d’acord amb el present i la sensibilitat de les noves generacions”. Ha assegurat que són fidels al que ha estat Serra d’Or i el que és. Ha indicat que volen ser una àgora útil de la cultura catalana i dels Països Catalans.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor