05.12.2024 - 11:48
|
Actualització: 13.12.2024 - 17:00
L’Obra Cultural Balear ha fet públics els guanyadors dels 38ns premis 31 de Desembre, que reconeixen la tasca, els mèrits o el compromís a favor de la llengua catalana i del país a persones, empreses, col·lectius, entitats i obres. El jurat, presidit per Lluís Segura i format per l’escriptora Rosa Planas i les vocals de l’entitat Pilar Arnau, Margalida Homar i Neus Picó, ha decidit de concedir els premis de la següent manera:
El premi Gabriel Alomar, que concedeix la junta directiva de l’OCB, és per a Eliseu Climent, referent en la defensa de la cultura catalana al País Valencià. Va ser fundador de l’editorial Tres i Quatre i un dels redactors de l’estatut d’Elx, a més del principal impulsor i fundador d’Acció Cultural del País Valencià. També va ser editor de l’Espill i el principal impulsor del setmanari el Temps.
El premi Climent Garau, destinat a les persones o projectes que, en l’àmbit de la comunicació, contribueixen a l’ús social de la llengua catalana és per al diari Ara Balears.
El premi Francesc de Borja Moll, que premia la dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional, és per a Agromart, empresa amb 27 botigues a Mallorca que ha fet una opció clara per al producte de proximitat.
El premi Emili Darder, destinat a premiar una trajectòria en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure, d’una manera especial les que tendeixen a fomentar l’ús del català, és per a Miquel Sbert i Garau. Se n’ha valorat la trajectòria de quaranta anys en el món de l’ensenyament i com a referent per la seva capacitat de gestió de les polítiques educatives.
El premi Josep M. Llompart, que premia una persona que s’hagi distingit per la seva dedicació a la normalització de la llengua, cultura o identitat nacional és per a Lleonard Muntaner i Mariano. Es reconeix la seva tasca com a historiador, editor i bibliògraf. La seva tesi la va destinar a estudiar els xuetes i ha estat un gran estudiós de la inquisició a les Illes, a més de col·laborar assíduament amb la Gran Enciclopèdia de Mallorca i moltes més activitats culturals.
El premi Miquel dels Sants Oliver s’atorga a un treball editat amb objecte d’estudi de les Illes. És per a El llindar de la modernitat: Mallorca a la tardor medieval i al renaixement (1412-1598), una obra coordinada per Rafel Ramis que aporta noves investigacions d’història social, econòmica, política, cultural i artística.
El premi Bartomeu Oliver, destinat a premiar una iniciativa cívica de dinamització cultural, de recuperació lingüística o de revaloració de la cultura popular, serà per a la Fornal, una companyia amb més de 20 anys d’experiència en la producció i direcció d’obres i també en la gestió d’esdeveniments.
El premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel, destinat a premiar una persona o un col·lectiu jove que hagi excel·lit en el camp de la investigació, la creació o la dinamització cultural, enguany serà per a la cantant, compositora i productora Maria Hein Puig. El jurat ha valorat la seva capacitat d’oferir diferents estils.
El premi Aina Moll d’enguany serà per a Josep Lluís Pol i Llompart. Una distinció que premia una persona o entitat que s’hagi distingit per dur a terme, des del voluntariat, activitats de promoció, difusió o prestigi de la llengua catalana a qualsevol indret del seu domini lingüístic. El guardonat és professor de matemàtiques i creador del Centre d’Aprenentatge Cientificomatemàtic (CentMat).
El jurat ha volgut reconèixer, amb una menció especial honorífica, l’Associació de directors i directores d’educació infantil i primària de Mallorca (ADIPMA) i l’Associació de Directors d’Ensenyament Secundari de Mallorca (ADESMA), per la seva actitud ferma i constant de defensa del model lingüístic establert per la llei balear d’educació i, especialment, per haver rebutjat, cívicament, la segregació d’alumnes per motius de llengua en els centres educatius públics. Una menció que també es fa extensiva a les associacions de Menorca i Eivissa.