28.10.2023 - 21:30
|
Actualització: 29.10.2023 - 23:13
Els premis Octubre d’enguany reconeixen les obres de Ferran Garcia-Oliver, Joan Duran, Neus Penalba, Irene Tarrés i Paula Llorens en les categories de narrativa, assaig, poesia i teatre. Segons que ha informat l’organització, enguany han batut el rècord de participació. Els premis s’han lliurat a l’Octubre Centre de Cultura Contemporània de València.
El jurat del premi Andròmina de narrativa –Núria Cadenes, Jaume C. Pons Alorda i Anna Punsoda– ha valorat cent vint-i-un originals i ha decidit d’atorgar un premi ex aequo a En trànsit, de Ferran Garcia-Oliver (Beniopa, 1957), i a Tornaràs a mirar-me, de Joan Duran i Ferrer (Sitges, 1978). Tots dos autors ja havien estat reconeguts anteriorment amb els premis Octubre.
En el cas de Garcia-Oliver, el jurat n’ha valorat que “elabora una magnífica psico-geografia de la ciutat de València amb un ritme que arrossega i descriu extraordinàriament la història recent del País Valencià”. De Tornaràs a mirar-me, en destaquen “la plasticitat de la llengua, la minuciosa descripció de la crueltat humana amb una sensibilitat extrema i el domini subtil de l’oralitat amb violència expressiva”.
D’una altra banda, el jurat del premi Joan Fuster d’assaig –Margarida Castellano, Francesc Montero i Damià Pons– ha valorat trenta-cinc originals i ha decidit de premiar Fam als ulls, ciment a la boca. Una lectura de ‘La mort i la primavera’ de Mercè Rodoreda, de Neus Penalba (Tarragona, 1982). N’ha destacat que “l’obra suposa una aproximació dins el conjunt de l’imaginari de l’univers rodoredià i les connexions amb l’univers cultural i literari europeu”.
Del premi Vicent Andrés Estellés de poesia, el jurat –Roger Mas, Irene Mira-Navarro i Blanca Llum Vidal– ha valorat cent vint-i-set originals i ha decidit de premiar La crossa de l’aorta, d’Irene Tarrés Canimas (Girona, 1979). “El llibre es construeix com un viatge a través de l’experiència de la maternitat i la reconfiguració identitària de la veu poètica”, diu el jurat.
Finalment, el premi Pere Capellà de teatre ha premiat l’obra La nòria, de Paula Llorens Camarena (Canals, 1986). El jurat –Pau Alabajos, Judit Pujol i Aina Tur– ha valorat seixanta-sis originals i ha destacat que l’obra guanyadora té una “poètica que combina destrament una al·legoria contra l’amor romàntic i les violències patriarcals”.
Homenatge a Al Tall
Enguany, els premis Octubre han fet un homenatge a Al Tall, el grup musical fundat el 1975 per Vicent Torrent, Miquel Gil, Manolo Miralles i Manolo Lledó. La seva irrupció va implicar una renovació de la música d’arrel popular i tradicional al País Valencià. Durant gairebé quatre dècades, Al Tall ha estat un referent per unes quantes generacions. Fins al punt que, amb el canvi polític a les institucions valencianes arran d’aquestes darreres eleccions, la dreta espanyolista ha llevat el nom de Vicent Torrent de l’auditori de Torrent.
Al costat dels batlles de Catalunya Nord
Sempre compromesos políticament amb la llengua, durant la cerimònia també s’ha reconegut la defensa del català dels batlles de Catalunya Nord. L’estat francès els ha obert causes judicials per haver-se expressat en aquesta llengua als plens municipals.