“És un precedent perillós”: la UIB permet de fer la selectivitat en castellà

  • La Plataforma per la Llengua s'ha reunit d'urgència amb el centre universitari, però no s'ha arribat a cap acord

VilaWeb
Imatge d'arxiu d'alumnes fent la selectivitat
Redacció
06.06.2023 - 14:51
Actualització: 06.06.2023 - 17:10

La selectivitat a les Illes ha començat avui carregada de polèmica perquè la Universitat de les Illes Balears (UIB) permet els estudiants de fer els exàmens en castellà. D’aquesta manera, la universitat ha repartit tant en castellà com en català els enunciats i els protocols de les proves d’accés a la universitat (PAU).

La decisió la va prendre la setmana passada arran de la demanda de l’associació espanyolista Escuela de Todos Baleares (que agrupa Plis. Educación, Por Favor i Societat Civil Balear) davant el Tribunal Superior de Justícia de les Illes (TSJIB) perquè les proves fossin en català o castellà, segons que demanés l’alumne. La universitat, però, ha cedit i ha decidit de repartir les proves en les dues llengües sense esperar la decisió del TSJIB.

Malestar de la Plataforma per la Llengua

La Plataforma per la Llengua es va reunir ahir d’urgència amb el rector de la UIB, Jaume Carot, arran de la decisió de permetre de fer la selectivitat en castellà. L’entitat lamentà que es fessin cessions a grupuscles espanyolistes. Segons que ha explicat l’entitat, la reunió va ser cordial, però no es van arribar a acords. Qui ha pres la decisió d’acceptar la petició de PLIS ha estat la comissió organitzadora, formada per la UIB i la Conselleria d’Educació i Formació. No hi ha hagut rectificació i demanam que la comissió organitzadora faci una declaració pública de les mesures preses i dels motius”, explica l’entitat. 

L’entitat no entén per què s’ha fet aquesta passa enrere i considera que es crea “un precedent perillós”. “No entenem que la comissió organitzadora reaccioni abans que es dictin mesures cautelaríssimes, només per petició d’un grupuscle, la legitimitat del qual el TSJIB ha posat en dubte”, afegeix.

L’Obra Cultural Balear també ha expressat el malestar. Qualifica la decisió de la UIB i la Conselleria d’Educació d’un atac contra la llengua catalana. “Una decisió que va en contra de la Llei de Normalització Lingüística i del Reglament d’Usos Lingüístics de la UIB”, explica en un piulet.

Precedent a Catalunya

El curs proppassat, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ja va obligar als centres del Principat a repartir les proves en castellà o català segons que demanessin els alumnes. La decisió, anunciada un dia abans de les proves, fou adoptada en resposta a una demanda de l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya. Tanmateix, un 97,2% dels estudiants van escollir el català com a llengua dels enunciats a les Proves d’Accés a la Universitat (PAU), mentre que tan sols un 2,8% es decantaren pel castellà, gairebé la meitat del 5% registrat l’any passat.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor