10.12.2024 - 17:33
|
Actualització: 10.12.2024 - 19:38
El PP ha presentat cinc candidats a formar part del nou consell d’administració de la radiotelevisió pública valenciana, À Punt, i Vox n’ha presentat dos. Ni el PSPV ni Compromís no han registrat candidatures, en rebuig a l’intent de la dreta i l’extrema dreta de controlar l’ens públic. La nova llei d’À Punt, aprovada al juny amb els vots de PP i Vox, recull que el consell d’administració necessita una majoria absoluta, i no pas una majoria qualificada, com fins ara. Així, es garanteixen l’obediència al govern de la radiotelevisió pública.
Ahir va acabar el termini perquè els grups parlamentaris presentassen candidatures per als membres del consell d’administració de la Corporació Audiovisual de la Comunitat Valenciana (CACV), un òrgan de nova creació que substitueix la Corporació Valenciana de Mitjans de Comunicació (CVMC) i la Societat Anònima de Mitjans de Comunicació.
Aquest consell d’administració serà format per vuit membres –set triats per les Corts i un per la Federació Valenciana de Municipis i Províncies–, votats per majoria de tres cinquens a les Corts en primera volta, o per majoria absoluta en la segona. L’actual consell rector, en canvi, era format per deu membres, la meitat triats per les Corts amb majoria qualificada. Fet que feia més complicat que es poguera manipular l’ens.
Els candidats presentats pel PP han estat María José Arambul Ballester, Juan Alfonso Gil Irun, Rosalía Major Rodríguez, Vicente Ordaz Soriano i María Pilar Caro Carralero. Arambul Ballester ha estat periodista en Cope Castelló i actualment treballa a l’Ajuntament de Castelló; Gil Irun ha estat delegat de l’agència EFE al País Valencià; Major Rodríguez presideix l’Associació de Periodistes d’Alacant; Ordaz Soriano dirigeix els informatius de Cope València; i Caro Carralero és directora general de la Fundació Conexus Madrid-Comunitat Valenciana.
Els dos candidats presentats per Vox han estat l’ex-diputat espanyol del partit per València Julio Utrilla Cano, patró de la Fundació Disenso, i Susana Pérez González, tècnic especialista en educació infantil amb un màster en periodisme i gestió de xarxes socials.
Tots els candidats seran votats en el ple de les Corts de la setmana vinent. Aquest nou consell d’administració d’À Punt serà l’encarregat de triar el nou director general de la radiotelevisió pública. Alfred Costa va deixar el càrrec quan es va saber que el president Carlos Mazón havia oferit el seu lloc a Maribel Vilaplana el dia de la gota freda. Costa tornarà al seu lloc de subdirector de programes.
Crítiques de l’oposició
Els partits de l’oposició, PSPV i Compromís, han criticat l’intent de control partidista per part de PP i Vox de la televisió pública. “Si la dana ens ha demostrat una cosa és que calen experts i professionals al capdavant de les administracions públiques, també del consell d’administració”, ha dit el síndic socialista, José Muñoz. A més, ha acusat Mazón de seguir els passos dels seus antecessors Eduardo Zaplana i Francisco Camps.
El síndic de Compromís, Joan Baldoví, ha demanat que es torne a l’anterior llei de majories reforçades i perfils tècnics, i ha lamentat que es volia tornar “als temps en què la televisió pública feia vergonya”. “Entenem que el PP i Vox estan intentant tornar al Canal 9 de quan es va produir l’accident del metro”, ha dit.