26.03.2024 - 14:55
|
Actualització: 26.03.2024 - 17:59
El ple del parlament ha aprovat avui la llei de creació del registre de transparència i control del patrimoni i de les activitats dels càrrecs públics de les Illes, impulsada pel PP i que ha rebut el suport de Vox. A la pràctica, la nova norma implica de liquidar, d’ací a sis mesos, l’Oficina de Prevenció i Lluita contra la Corrupció (OAIB).
L’aprovació de la norma ja significa, una vegada publicada al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB), la supressió del càrrec de director, que fins ara exercia Tòfol Milan, que ha assistit a la sessió plenària. Amb aquesta mesura, el parlament de les Illes es converteixen en el primer del país que elimina un organisme d’aquestes característiques, i també el primer de l’estat espanyol.
Al marge de l’eliminació de l’oficina, la norma preveu que les declaracions de patrimoni i activitats dels alts càrrecs passaran a ser parcialment confidencials i que les denúncies no es podran presentar emparant-se en l’anonimat. De moment, serà un ens dependent de la Conselleria de Presidència qui custodiï els expedients que es troben en tramitació.
El PSIB estudia de recórrer contra la llei al TC
La norma crea el registre de transparència com a òrgan administratiu adscrit al parlament i la mesa, encarregada d’adoptar les mesures pertinents en relació amb els recursos materials i humans que siguin necessaris per al bon funcionament. Aquest registre, diu la llei, tindrà caràcter reservat i, a més a més, qualsevol accés quedarà registrat.
El PSIB, que ha criticat que el govern es converteixi en jutge i part, ja ha anunciat que estudia la possibilitat de recórrer contra la norma al Tribunal Constitucional (TC) espanyol i ha acusat el PP d’actuar per venjança i la presidenta del govern, Marga Prohens, de “no suportar que s’investigués la trama de Campos en què podrien estar implicats ella i els seus familiars”.
El portaveu adjunt de la formació, Marc Pons, ha alertat que la llei va més enllà de l’eliminació de l’Oficina Anticorrupció i que suprimeix el règim sancionador, incrementant la sensació d’impunitat total.
L’OAIB fou creada l’any 2016 amb l’objectiu de prevenir i investigar possibles casos d’ús o de destinació fraudulents de fons públics o qualsevol aprofitament il·lícit, derivat de conductes que comportin conflicte d’interessos o l’ús particular d’informacions derivades de les funcions pròpies del personal al servei del sector públic.