El PP supera el PSOE al CIS i assoleix els registres de vot més alts d’ençà del 2018

  • La independència de Catalunya ha desaparegut de la llista de problemes d'Espanya, que feia anys que el CIS incloïa als sondatges, enmig de les negociacions entre l'independentisme i el PSOE

VilaWeb
ACN
10.11.2023 - 14:44
Actualització: 10.11.2023 - 16:33

El baròmetre del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) corresponent al mes de novembre ha dibuixat un canvi de tendència respecte dels sondatges anteriors i ha situat el PP com a força més votada amb un 33,9% dels vots. Són 2,6 punts més que el PSOE, que en tindria un 31,3%. Sumar mantindria la tercera posició, amb un 11,8%, i Vox la quarta, amb un 10%.

És el percentatge de vots més alt que el CIS atorga al PP d’ençà del gener del 2018. Respecte del baròmetre anterior, corresponent al mes d’octubre, el PP guanya 1,7 punts (d’un 32,2% anterior a un 33,9% actual), el PSOE en perd 1,3 (d’un 32,6% anterior a un 31,3% actual), Sumar perd nou dècimes (d’un 12,7% anterior a un 11,8% actual) i Vox perd una dècima (d’un 10,1% a un 10%).

Dels partits catalans amb representació pròpia, ERC manté la cinquena posició i els mateixos resultats del baròmetre anterior (un 1,9% dels vots), i Junts guanya una dècima i passa d’un 1,3% anterior a un 1,4% actual. Bildu guanya quatre dècimes i obtindria un 1,4% dels vots, i el PNB en guanya una i assoliria un 0,9%.

Les enquestes es van fer entre el 2 i el 5 de novembre, i van coincidir amb l’anunci de l’acord entre el PSOE i ERC per a la investidura de Pedro Sánchez i la llei d’amnistia (2 de novembre) i amb les negociacions amb Junts, quan ja s’havia fet la fotografia del número 3 dels socialistes, Santos Cerdán, i Carles Puigdemont a Brussel·les (31 d’octubre).

Malgrat l’avantatge del PP, Pedro Sánchez s’imposa quan es demana als ciutadans qui volen de president amb un 27,7% dels vots, mentre Alberto Núñez Feijóo tan sols n’obté un 21%. Yolanda Díaz és en tercera posició, amb un 6,6%, Santiago Abascal, quart, amb un 5,6%, i Isabel Díaz Ayuso, cinquena, amb el 4,1% del total. Un 12% dels qui es declaren votants del PP, notablement, no opta per Feijóo sinó per la presidenta de la Comunitat de Madrid.

Les preguntes sobre la independència desapareixen enmig de les negociacions entre l’independentisme i el PSOE

Qüestions com ara la independència de Catalunya han desaparegut de la llista de problemes d’Espanya. L’institut públic ha publicat el sondatge sense identificar les “altres respostes” espontànies dels entrevistats, un conglomerat que en aquesta enquesta arriba gairebé a un 90%, quan el mes anterior tan sols representava un 3%.

La independència de Catalunya és una qüestió que feia anys que el CIS incloïa a la llista mensual de preocupacions nacionals, i a l’octubre havien augmentat, respectivament, fins a un 3% de les respostes espontànies. Però en l’avanç de novembre el CIS ha retallat a una vintena la llista de problemes del seu avanç de resultats i la qüestió ha desaparegut, malgrat que el treball de camp es va fer entre els dies 31 d’octubre i 6 de novembre, en plena negociació amb ERC i Junts sobre la llei d’amnistia i la investidura de Sánchez.

També ha desaparegut de l’avanç de la llista de problemes del novembre la monarquia. Precisament el 31 d’octubre, dia en què van arrancar les enquestes per a aquest estudi, la princesa espanyola Leonor de Borbó, va jurar la constitució espanyola al congrés.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor