24.06.2021 - 09:37
|
Actualització: 24.06.2021 - 19:38
Els indults als presos polítics han generat un escenari fins ara inèdit a la política espanyola: el PP atiant una campanya en contra dels empresaris. La formació que encapçala Pablo Casado ha decidit de no fer excepcions en la seva estratègia per atacar el govern de Pedro Sánchez, i Vox i Ciutadans pressionen per l’extrem dret amb les mateixes intencions.
De fet, el camí d’aquesta croada el va traçar el mateix Casado quan va intervenir en les jornades del Cercle d’Economia. “No podem acceptar que es parli de la justícia com a revenja […] La ruptura de la unitat nacional no és concòrdia”, va declarar, en una referència directa al cap de la CEOE, Antonio Garamendi, que poc abans havia assegurat que els indults podien contribuir a la “normalització” de la situació a Catalunya.
#LoMásVisto | Casado dice que "no se puede aceptar un golpe de legalidad", en referencia a los indultos a presos independentistas, un paso que puede generar "más frustración en el futuro" https://t.co/aq7StuP3ST pic.twitter.com/hdU9ZVrX5N
— Europa Press (@europapress) June 17, 2021
Davant aquestes paraules, Garamendi es va desdir del seu suport explícit als indults i va matisar que la CEOE és una entitat diversa sense posicionaments concrets en temes polítics com els indults. Ara bé, el vice-president del Cercle i ex-president de CaixaBank, Jordi Gual, no va recular i, davant el mateix Casado, li va retreure que consideri la mesura com “una concessió vergonyosa o inadmissible”.
El vicepresident del Cercle d'Economia, Jordi Gual, defensa els indults davant Pablo Casado. Espera que ajudin a canalitzar el conflicte | @CdEconomia
🗣️ "No han de veure's com a concessions vergonyoses o inadmissibles, sinó com l'inici d'un diàleg real" pic.twitter.com/qn7vmbQZEM
— RTVE Notícies (@rtvenoticies) June 17, 2021
En política deixar passar els dies sol ser una de les estratègies més reeixides per a refredar o destensar polèmiques. No obstant això, el conflicte no ha fet més que empitjorar, sobretot perquè una àmplia comitiva d’empresaris va assistir a l’acte de Pedro Sánchez al teatre del Liceu, entre els quals hi havia el president del Cercle, Javier Faus, i el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre.
Ayuso atia el foc
I ahir, després de l’alliberament dels presos polítics, més veus del PP es van afegir a la croada. La presidenta de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, va afirmar que a la reunió que tindrà amb Pedro Sánchez li reclamarà que els empresaris catalans paguin amb els seus imposts i diners “el camí cap a la independència”. “Madrid no està per pagar aquestes festes i no ho permetré”, va afegir.
Tengo una buena propuesta para Pedro Sánchez. pic.twitter.com/iAUETDH95R
— Isabel Díaz Ayuso (@IdiazAyuso) June 23, 2021
Quin futur polític té la croada?
El PP ha elegit els empresaris com un cap de turc més a la seva cursa de fons per arribar a la Moncloa. Difícilment les cartes canviaran si la bel·ligerància en contra de Sánchez i l’independentisme comporten rèdits electorals als sondatges.
Als resultats del darrer sondatge del CIS, el PSOE continuava essent el partit amb més estimació de vot, però el PP consolidava un creixement gradual que fa mesos que dura. La distància entre les dues principals formacions espanyoles és només de 3,5 punts percentuals. Ara mateix, al congrés els socialistes tenen 120 diputats i els populars tan sols 88.