16.10.2023 - 19:43
|
Actualització: 16.10.2023 - 23:10
El Partit Popular de les Illes ha acceptat la proposta de Vox i ha proposat que la lliure elecció de la llengua en l’educació comenci a aplicar-se el curs vinent en l’alumnat d’entre tres i vuit anys. A més, s’ha compromès a estendre-la a la resta d’etapes educatives abans no acabi la legislatura. Malgrat això, la presidenta del govern, Marga Prohens, ha assegurat que no es repetirà una marea verda de protesta com la que va produir-se durant l’administració encapçalada per José Ramón Bauzá.
El partit d’extrema dreta va presentar un projecte no de llei que es debatrà demà al parlament, en què demana que la lliure elecció es fes tant a l’educació infantil com a primària. Ara, els populars han presentat quatre esmenes en les quals parlen d’implantar la lliure elecció de la llengua en el primer aprenentatge, és a dir, dels tres als vuit anys.
La presidenta s’hi ha referit en un esmorzar informatiu organitzat per Europa Press on ha indicat que plantegen “una lliure elecció en primera instància en la primera educació que va fins als vuit anys“, i ha afegit que va signar un compromís amb Vox d’avançar en aquesta direcció durant la legislatura.
Sobre la possible reacció de la comunitat educativa, Prohens ha descartat que puguin produir-se protestes multitudinàries com durant l’última administració dels populars a les Illes: “Crec que alguna cosa hem après. Sens dubte, el meu partit alguna cosa va aprendre”, ha declarat Prohens. “A mi mai no m’han caigut els anells per demanar disculpes per haver-nos equivocat en diferents coses. Per això passàrem de governar a estar a l’oposició”, ha puntualitzat.
La presidenta ha destacat també el tarannà dialogant del conseller d’Educació, Antoni Vera, amb els sindicats educatius i ha assenyalat que tot el sector és conscient que qualsevol reforma en educació requereix mitjans econòmics i mitjans humans. En aquest sentit, Prohens ha puntualitzat que aniran donant passes endavant amb tranquil·litat i consens.
“Vull que sigui un regal venir a treballar a les Balears, i no un càstig”
En el mateix esmorzar informatiu, la presidenta del govern ha tret pit de què l’eliminació del requisit lingüístic del català per a treballar en la sanitat i la implantació d’un nou complement retributiu un 300% superior al que hi havia abans, hagin suposat, a parer seu, l’arribada de vint-i-cinc professionals sanitaris més a Eivissa. “Per als metges, infermers, cossos i forces de seguretat vull que sigui un regal venir a treballar a les Balears, i no un càstig“, ha assegurat.
Marga Prohens ha defensat un nou sistema de finançament autonòmic per a les Illes. La popular ha demanat que tingui en compte l’augment poblacional i la població flotant que arriba durant l’estiu.
Finalment, Prohens també ha criticat l’amnistia i ha acusat Sánchez de travessar totes les línies. “Ja ha eliminat el delicte de sedició o ha indultat els condemnats pels ERO d’Andalusia”, ha lamentat.