Què heu de fer si sou positiu en una prova d’antígens feta a casa? Tots els passos que cal seguir

  • Salut canvia els protocols al Principat per la saturació dels CAP i demana que no anem presencialment als centres sanitaris si no tenim símptomes o són lleus

VilaWeb

Redacció

04.01.2021 - 10:44
Actualització: 25.02.2022 - 18:05

Ara que cada vegada s’expandeix més l’ús de proves d’antígens d’automostra, és a dir, les que podem comprar en una farmàcia per fer-nos a casa, cal saber ben bé què hem de fer si ens surten positives.

Heu d’anar al CAP si sou positiu?

En primer lloc, en cas de donar positiu en una prova feta a casa i tenir la pauta completa, cal aïllar-se set dies a casa per tallar la cadena de contagis. En cas de no estar vaccinat, deu dies.

Fins ara, aquest tipus de proves no tenien validesa i per registrar el positiu s’havia de repetir la prova en un CAP. Però, vist l‘augment de la pressió assistencial de l’atenció primària, al Principat l’Institut Català de la Salut ha demanat que si no tenim símptomes o són lleus no anen presencialment al centre sanitari en cas que la prova ens surti positiva.

En aquest cas, caldrà aïllar-se i posar-se en contacte per via telefònica o telemàtica amb el CAP o una farmàcia autoritzada per comunicar el positiu i que s’inclogui en la història clínica del pacient. Si cal la baixa laboral, també es pot aconseguir telemàticament.

Al País Valencià només cal informar del positiu al CAP trucant al telèfon 900 300 555. En el cas d’haver donat positiu en un test fet a la farmàcia, serà aquesta la que informarà la conselleria del resultat. A les Illes cal trucar al telèfon 900 100 971 o 971 211 998; a Andorra s’ha de demanar hora al telèfon 821955; i a Catalunya Nord, fer una prova PCR en un centre autoritzat.

Com podeu comunicar telemàticament el positiu?

A Catalunya, es pot establir contacte telemàtic amb el CAP de referència per telèfon o bé per internet. Per saber el telèfon del vostre CAP, la web de Salut té un cercador de centres d’atenció primària.

En el seu moment, també s’havia obert la possibilitat de comunicar el positiu en una farmàcia autoritzada. N’hi havia unes 1.300. En aquest cas, era necessari que la persona truques o enviés un mail a la farmàcia donant les seves dades i també la marca de la prova. Ara, des del Departament de Salut, han anunciat que a partir del 28 de febrer deixa d’estar habilitada la via excepcional per comunicar el resultat de les proves d’antigens a les farmàcies.

Demanen que de forma preferent és prioritzi la comunicació telemàtica. És possible de posar-se en contacte amb professionals sanitaris a la Meva Salut, a l’apartat “Consulta online”. Ací podrem comunicar-nos directament amb el metge i l’infermer de família assignats, gràcies a l’eina “e-consulta”. També s’hi pot accedir en aquesta web, amb el codi d’identificació personal (CIP) de la targeta sanitària.

Una vegada comunicat el positiu, què heu de fer?

Havent comunicat el resultat positiu de la prova d’antígens feta a casa, rebreu un missatge SMS al telèfon mòbil amb un enllaç a l’eina digital contactecovid.cat, on haureu d’identificar els contactes estrets: número de telèfon de cada un i data de la trobada. Tot seguit, els vostres contactes rebran un SMS en què seran informats de la situació i els demanaran que s’aïllin. Malgrat tot, és recomanable que els comuniqueu la situació vosaltres mateixos.

A contactecovid.cat també es pot obtenir informació sobre com tramitar telemàticament la baixa laboral, sobre quines mesures cal prendre, sobre com fer l’aïllament a casa i sobre com determinar qui és un contacte estret i qui no.

Que han de fer els contactes estrets?

Els contactes estrets d’un positiu rebran un SMS en què els notificaran que algú, anònimament, els ha declarat com a tal. També els facilitaran un enllaç i un codi per a entrar a la web contactecovid.cat i quan entrin els donaran informació sobre les mesures que han de prendre.

L’aplicació també fa preguntes als contactes estrets per determinar si necessiten la baixa laboral i els informa sobre com poden obtenir-la.

Com puc aconseguir la baixa laboral?

Per aconseguir la baixa laboral cal trucar al CAP o bé, per mitjà de l'”e-consulta” de la Meva Salut, parlar amb el metge que tinguem assignat. Una volta sol·licitada, el document es pot descarregar de l’apartat ‘Informes i resultats’ de l’aplicació. Seguint aquests passos també és possible de sol·licitar l’alta laboral.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor