Posar el País Valencià al centre de les decisions polítiques

  • La plataforma Decidim consumarà dissabte el canvi de lideratge amb l'objectiu d'aconseguir que els valencians puguen decidir el seu futur

VilaWeb
Fotografies: Prats i Camps
Esperança Camps Barber
11.05.2021 - 21:50
Actualització: 12.05.2021 - 09:21

Set anys després d’haver-se constituït com a plataforma, Decidim renova el lideratge per agafar una nova embranzida. Dissabte vinent farà l’assemblea nacional, de manera telemàtica, per a renovar una part dels càrrecs de direcció. El relleu més important serà el d’Antoni Infante, que va ser l’impulsor de la plataforma i qui l’ha coordinada des del 2014.

La politòloga i sociòloga Zahia Guidoum agafarà les regnes d’una entitat que té com a objectiu posar el País Valencià al centre de les decisions polítiques. La nova permanent de Decidim estarà formada per gent del nord i del sud del País Valencià i amb moltes sensibilitats polítiques diferents. Des de l’esquerra independentista fins a militants de Podem i de Compromís. I encara, dins de Compromís, un dels membres és del Bloc i un altre, d’Iniciativa. Incorporen també els joves del moviment antifeixista. “Volem ser una plataforma transversal que fa lobby perquè el País Valencià estiga al centre de la realitat política”, diu Guidoum a VilaWeb.

L’infrafinançament, encara

Decidim considera com a fita fundacional de la plataforma la publicació d’un article d’Antoni Infante l’any 2013, que després es va convertir en un manifest que va recollir quatre mil signatures i que començava amb aquesta frase: “Al País Valencià, cada dia que passa s’obre una escletxa més gran entre les necessitats populars i les decisions que prenen a l’hora de dirigir les institucions aquells que diuen governar en el nostre nom.” El text acabava amb la cita d’Ovidi Montllor sobre les molles que ja no alimenten i el pa sencer.

Antoni Infante

Per Infante, l’èxit més important d’aquest període ha estat posar a l’agenda pública l’infrafinançament històric del País Valencià. L’any 2017, van fer la Crida pel Finançament i van aglutinar diferents forces polítiques, socials i sindicals. La campanya va culminar amb una manifestació multitudinària que va traure als carrers de València milers de persones.  Aquesta acció va ser un punt d’inflexió perquè poc després va nàixer la Plataforma pel Finançament Just. “Vam traure els documents que ja s’havien treballat en l’àmbit universitari. Calia posar fi a l’infrafinançament endèmic de la Generalitat i calia fer una política valenta de qüestionar el deute. Nosaltres el vam qualificar de ‘deute odiós’, però calia també tallar l’espoliació fiscal. I amb això vam constituir la Crida”, recorda Infante.

També van batallar intensament per l’alliberament de la AP-7, que entenien que empitjorava la vida de milers de persones, de gent treballadora que havia de pagar per emprar l’autopista perquè viure en aquesta banda del país estava penalitzat.

Un govern del Botànic valent

Les accions i els pronunciaments de la plataforma han anat canviant a mesura que el País Valencià ha evolucionat socialment i política. Sobre el govern del Botànic, diu Infante que ja no és acceptable l’excusa de l’herència rebuda del PP per a no fer les polítiques transformadores que la societat necessita. “Nosaltres parlem del binomi ‘suport crític’ al govern. Veiem que continuen fent polítiques de mera gestió. I ara han de fer polítiques valentes que donen respostes a les necessitats de la societat civil. Necessitem un Botànic que, a més de gestionar els recursos millor que la dreta, aposte per una economia pensada per al benefici de les persones.” I entre aquests beneficis, Infante cita la paralització cautelar de l’ampliació del port de València, el qüestionament dels macroparcs fotovoltaics i eòlics. Demana també valentia en la qüestió de la llengua i en la reciprocitat dels mitjans de comunicació perquè arriben a tot l’àmbit lingüístic.

Zahia Guidoum

Sobre aquesta valentia del govern insisteix Zahia Guidoum. “És indubtable que el Botànic és el millor govern de la història del País Valencià. I això diu molt del País Valencià, perquè malgrat que es gestiona molt millor, no s’ha trencat amb el model del PP i tampoc no s’ha proposat un nou model de país”, afirma. “Fa sis anys que aquestes persones governen. Com avançarem com a país si els interessos del poble valencià encara estan subjugats als interessos de quatre empreses amb seu fiscal a Madrid?”

El País Valencià, al centre de les decisions polítiques

Guidoum insisteix a marcar com a idea força de Decidim per als mesos vinents fer pressió perquè el País Valencià siga al centre del debat polític en tots els àmbits. Des de les infrastructures fins a l’economia i l’ecologia.

Sobre el lloc on se situa políticament Decidim, Zahia Guidoum afirma que dins la plataforma hi ha persones que volen la independència i d’altres que volen que els valencians deixen de ser espanyols de quarta. “Orgànicament, allò que institucionalment vol Decidim és que, en tot cas, els valencians puguem decidir el nostre futur. Siga quin siga.”

Per tant, treballeu per arribar a un referèndum o una consulta?
—Nosaltres som en la realitat material del moment, en les lluites del moment. Volem que el País Valencià es reconega a si mateix com a subjecte polític. Dins aquesta consciència hi ha molts valencians que ens sentim valencians i una altra cosa. O valencians dins una altra nacionalitat. Hi ha persones que se senten catalans del sud, hi ha persones que se senten santapolers i ni tan sols se senten valencians. La idea és aconseguir que tota aquesta gent, independentment de com se senta ideològicament o nacionalment, adquirisca consciència de poble valencià per aconseguir la realitat que després vulga la majoria del poble valencià.

En aquest sentit, Zahia Guidoum assegura que els temps transcorren diferentment al País Valencià, a Catalunya i a les Illes. “L’exemple del Principat ens pot donar una empenta i, de fet, hem de ser intel·ligents políticament per a emprar el que hem après del Principat i aplicar-ho al País Valencià, intentant de no cremar gaire gent i que es desmobilitze molt.”

Una darrera reflexió

Antoni Infante: “Ni els resultats de les eleccions a Madrid ni res del que passa a Espanya seria possible sense la política extractiva, espoliant territoris com el País Valencià, que aplica sistemàticament l’estat espanyol. Sense entendre aquesta riquesa artificial de Madrid no es pot entendre el desenvolupament de la cultura de dretes ni el pensament ideològic que ha donat aquesta majoria absoluta a l’extrema dreta a Madrid.”

Zahia Goudum: “L’eina és el dret a decidir sobre els nostres recursos, sobre les nostres polítiques. Potser algun dia podem decidir ser un país independent, potser podem decidir ser un país confederat amb altres territoris, o resulta que es decideix ser una autonomia de l’estat espanyol. Però en tot cas, haurem d’arribar a aquest punt. Ara, no podem continuar com estem ara.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor