04.09.2019 - 01:50
Avui s’obre l’Oficina Pública pel Català (OPLC) a Catalunya Nord, una reivindicació històrica de la societat civil nord-catalana. L’organisme es reunirà per primera vegada i té l’objectiu de multiplicar les accions i impulsar propostes en els àmbits de l’ensenyament públic, la creació cultural i l’ús quotidià del català, a més d’estrènyer el lligam amb el Principat.
Ara per ara, un dels problemes més urgents és la falta de professors bilingües que ensenyin català a les escoles nord-catalanes. Se’n necessiten almenys divuit. Segons que explicava Ràdio Arrels dilluns, només el 9% del alumnes reben classes de català, tot i que el 75% de la societat nord-catalana és favorable a l’ensenyament de la llengua. ‘Mitjançant l’oficina hem de cercar eines per a resoldre problemes com aquest, perquè l’estat tot sol no ho farà’, deia a VilaWeb Nicolas Garcia, ex-batlle d’Elna (Rosselló) i vice-president del Consell Departamental dels Pirineus Orientals.
El projecte havia estat blocat per l’estat francès d’ençà del 2016, fins que el març passat va aprovar de participar-hi financerament. L’OPLC té un pressupost inicial de 300.000 euros, però haurà de començar a treballar amb un de només 200.000, aportats sobretot pel Consell Regional i pel Consell Departamental. La participació del tercer soci principal, l’estat francès, consistirà només a posar a disposició locals a la Universitat de Perpinyà i, en hores de feina, de funcionaris dels serveis departamentals de l’educació estatal francesa.