El precedent de la BA.5 a Portugal: pocs crítics, però més morts

  • El país fou un dels primers del món a rebre l'onada de la subvariant BA.5, que ara ha arribat a Catalunya

VilaWeb
Redacció
26.06.2022 - 12:37
Actualització: 26.06.2022 - 19:03

L’arribada de la nova subvariant de l’òmicron, la BA.5, ha capgirat la situació epidèmica a casa nostra en un moment en què semblava que la pandèmia era dada i beneïda, i ha propiciat un augment significatiu de casos, hospitalitzacions i morts. Per a saber què podem esperar d’aquesta nova onada, és útil de mirar cap a Portugal, un dels països on l’onada de la BA.5 va arribar més aviat, i un dels pocs en què els seus efectes –més d’un mes després del repunt original– ja han començat a remetre.

Tal com explica el grup de recerca BIOCOMSC, de la UPC, la BA.5 va començar a guanyar terreny a Portugal a principi de maig i es va convertir en la variant majoritària cap a mitjan mes. Aquesta substitució comportà un augment substancial dels casos de covid-19, que com en el cas de Catalunya van anar creixent a mesura que la BA.5 s’anava imposant per sobre de la resta de variants. El pic de casos, tanmateix, no arribà fins la primera i segona setmana de juny.

Segons dades preliminars del Centre Europeu de Control de Malalties (ECDC), el percentatge d’ingressos hospitalaris no solament no augmentà arran del repunt de casos, sinó que fins i tot disminuí lleugerament. Sí que és cert que en números absoluts els ingressos hospitalaris van augmentar significativament a planta, però en el cas dels ingressos a l’UCI l’augment absolut fou molt lleuger.

Això no vol dir que l’onada no tingués conseqüències significatives epidemiològicament parlant: tal com apunta el BIOCOMSC, les morts van créixer de manera important arran de l’arribada de la BA.5 a Portugal, d’unes 15-20 diàries a un pic de 40. És un creixement menor que no pas en onades anteriors de l’òmicron al país, però no gaire més baix que el de la darrera onada d’aquest hivern.

Traduïdes a Catalunya –que té una demografia una mica més jove, amb un 19% de més grans de seixanta-cinc anys contra un 23% a Portugal, i, per tant, menys susceptible a noves variants– aquestes xifres equivaldrien a un augment de les 10 defuncions diàries actuals a un pic d’unes 25. És per això que, tot i reconèixer el risc més baix d’aquesta nova onada, el BIOCOMSC continua refermant-se en les seves recomanacions bàsiques per a frenar l’augment de casos i evitar un creixement pronunciat de les morts: Tercera dosi i sentit comú.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor