13.08.2016 - 22:00
|
Actualització: 14.08.2016 - 03:11
Les Illes Salvatges són un petit arxipèlag situat just al nord de les Illes Canàries que des de fa anys són objecte de disputa entre Portugal i Espanya. Des de l’any 1939 les autoritats internacionals reconeixen la sobirania portuguesa sobre les Salvatges, sobirania que Espanya discuteix, sobretot per les conseqüències que té per a la zona econòmica exclusiva de les Canàries.
Durant anys Espanya ha defensat que no són illes sinó rocams despoblats que no donen dret a Portugal a augmentar la seva zona econòmica. Ara, però, Portugal està pressionant amb la creació d’una població permanent i Espanya ha passat a negar que siguin portugueses i fins i tot ha generat diversos incidents militar, amb el vol rasant d’avions de l’exèrcit espanyol sobre les mateixes. Aquest cap de setmana és previst que dos policies portuguesos s’hi instal·lin per preparar la pròxima visita oficial del president de Portugal. La seva presència doblarà l’actual nombre d’habitants a les Illes ja que fa anys que hi resideixen dos biòlegs, responsables del parc natural.
El nou president portuguès, Marcelo Rebelo de Sousa, sembla disposat, però, a donar un gran impuls a les Illes Salvatges i acaba d’anunciar un viatge oficial per a final d’aquest mes d’agost, durant el qual inaugurarà les noves instal·lacions que ocuparan de forma permanent fins cinc membres de la policia marítima portuguesa. Aquests policies controlaran un radar i comptaran amb llanxes ràpides que els podran permetre exercir funcions de control dels vaixells que passin a prop. També s’està instal·lant una petita planta desalinitzadora per a poder abastir d’aigua els nous pobladors. El govern portuguès estudia també crear un municipi a les Salvatges, que actualment depenen administrativament de Madeira. Segons el govern portuguès aquestes mesures representen l’establiment d’una població permanent a les Salvatges i són una manera de defensar la seva sobirania contra les pretensions espanyoles.
El debat sobre la presència d’una població permanent a les illes és important pel seu impacte sobre la delimitació de la zona marítima exclusiva entre Espanya i Portugal, a les Illes Canàries. Espanya defensa que només són roques i no tenen presència humana, amb la qual cosa no genera espai econòmic mentre que Portugal defensa que sí que tenen una zona econòmica exclusiva, en la qual, per exemple, no poden pescar vaixells de les Canàries sense permís de Portugal.