06.02.2016 - 20:03
|
Actualització: 09.02.2016 - 20:23
Polèmica ben grossa al carnestoltes de Madrid. Entre les actuacions contractades per l’ajuntament n’hi havia una de la companyia andalusa Titeres desde Abajo, coneguts per introduir en aquests espectacles infantils la crítica social. Concretament, s’havia programat l’obra ‘La Bruja y Don Cristóbal. A cada cerdo le llega su San Martín’, recentment estrenada.
L’obra és una crítica àcida del sistema i els seus mètodes, que incorpora referències a l’anarquisme. En un moment de la peça la policia persegueix i colpeja un titella i li posa al costat un cartell amb la llegenda ‘Gora Alka-ETA’. En èuscar, Alka-ETA no significa res, però segons declaracions de membres de la companyia era una broma amb ‘alkatea’ (‘batlle’, o sigui ‘Visca el batlle’) i volia explicar com la policia manipula proves per incriminar gent. Alguns diaris de Madrid afirmen que uns altres membres de la companyia han dit que devia ser una broma relacionant ETA i al-Qaida. Totes les fonts coincideixen a assenyalar que la intenció del cartell era fer broma.
Però l’escàndol, organitzat primer pels pares al mateix espectacle i després per la premsa de Madrid, ha estat monumental, vinculant la batllesa de la ciutat en un acte d’apologia d’ETA que finalment ha portat a la presó els dos membres de la companyia de titelles que feien la funció.
Així, un jutge de l’Audiència espanyola ha ordenat l’ingrés a presó sense fiança de Raúl García Pérez i Alfonso Lázaro, acusant-los de ‘apologia del terrorisme’. Arran de l’escàndol organitzat l’Ajuntament de Madrid també ha anunciat una investigació sobre el cas.
Informació relacionada:
Mail obert d’Andreu Barnils: Titelles