Portbou recorda Walter Benjamin en el 75è aniversari de la mort

  • El cineasta Wim Wenders i l'escultor Dani Karavan participen avui i demà en l'homenatge a un dels principals filòsofs del segle XX

VilaWeb
Redacció
03.10.2015 - 06:00

El pas del pensador jueu alemany Walter Benjamin per Portbou (Alt Empordà), el 26 de setembre de 1940, va durar sols dotze hores. Malgrat la brevetat, la figura d’un dels filòsofs més eminents del segle XX va quedar indissolublement lligada al municipi altempordanès perquè aquell mateix dia va suïcidar-s’hi. Fugia del nazisme en direcció a Portugal, amb l’esperança d’embarcar cap a Amèrica, però quan es va assabentar que no podia continuar el viatge perquè les autoritats franquistes el volien lliurar al règim nazi va decidir de llevar-se la vida.

La mort del filòsof fou silenciada pel franquisme durant dècades, però amb el restabliment de la democràcia s’ha mirat de recuperar i de dignificar amb tot d’iniciatives a Portbou. Aquest cap de setmana hi ha una bona oportunitat per a comprovar-ho en ocasió del setanta-cinquè aniversari de la seva mort.

Avui mateix el director de cinema alemany Wim Wenders, que s’ha inspirat sovint en les idees de Benjamin sobre els mitjans de comunicació, la fotografia, la història, la cultura, l’art i l’arquitectura, participa en un col·loqui amb l’escultor israelià Dani Karavan sobre la influència de les teories del filòsof en la seva obra. El debat comença a les 18.30 a l’edifici la Congesta de Portbou i és moderat per Pilar Parcerisas, presidenta de l’Associació Passatges de Cultura Contemporània. A continuació es projectaran fragments de films de Wenders amb el títol ‘The Act of Seeing’.

Demà, Wenders i Karavan (autor del memorial Passatges a Portbou) acompanyaran la néta del filòsof, Chantal Benjamin, a l’ofrena floral que tindrà lloc a migdia al cementiri, on es descobrirà una placa commemorativa amb l’última carta que Walter Benjamin va escriure a Henny Gurland i a Theodor W. Adorno. Prèviament a la cerimònia oficial, els participants faran una visita guiada per l’antic ajuntament, on se’ls explicarà el projecte de convertir-lo en un futur centre d’estudis sobre Walter Benjamin i els drets humans, dissenyat per Norman Foster i Dani Karavan fa alguns anys.

Finalment, DIPLOCAT organitza la setmana vinent un altre acte commemoratiu sobre Walter Benjamin i Lluís Companys a l’Acadèmia de les Arts de Berlín.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor