Ponsatí presenta recurs i nega que el Suprem espanyol pugui dictar una ordre de detenció contra ella

  • L'eurodiputada recorda que l'ordre de detenció de Llarena és per un delicte de desobediència però que ella no ha estat mai processada per això

VilaWeb

Redacció

28.06.2023 - 19:16
Actualització: 28.06.2023 - 19:37

L’eurodiputada Clara Ponsatí ha presentat davant la sala segona del Tribunal Suprem espanyol un recurs contra l’ordre de detenció dictada la setmana passada pel magistrat Pablo Llarena. Ponsatí havia estat citada per anar a declarar al Suprem el 24 d’abril, després de ser arrestada el dia que va tornar al Principat, però no s’hi presentà.

Al recurs, la defensa de Ponsatí recorda que disposa de la immunitat provisional que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea li va concedir ara fa un any, tot esperant que el Tribunal General de la Unió Europea s’hi pronunciï. I recorda: “En la seva jurisprudència, el Tribunal de Justícia [de la Unió Europea] ha establert l’obligació de les administracions i dels òrgans jurisdiccionals nacionals d’aplicar plenament el dret de la Unió dins la seva esfera competencial i de protegir els drets que aquest atorga als ciutadans, i ha descartat per a això qualsevol disposició contrària del dret nacional, sigui anterior a la norma de la Unió o posterior”.

El recurs fa constar que, en cas que un jutge d’un estat obri un procediment judicial contra un eurodiputat, estarà obligat a suspendre’l tot esperant que el Parlament Europeu s’hi pronunciï, cosa que Llarena no ha fet.

Ara, el recurs també recorda que l’ordre de detenció contra Ponsatí és per un delicte de desobediència, delicte pel qual l’eurodiputada mai no ha estat processada. En el seu escrit Llarena defensa que els fets pel qual era processada per sedició –un delicte derogat arran de la reforma del codi penal espanyol– ara poden ser assimilats al delicte de desobediència, però la defensa legal de Ponsatí  ho nega.

En el recurs s’afirma: “Els fets pels quals es va processar la meva representada no guarden relació amb els fets pels quals ara es pretén detenir-la amb la finalitat de prendre-li declaració indagatòria.” I s’afegeix que, per tant, l’ordre emesa per Llarena “resulta del tot impossible, contrària a tota lògica i vulneradora de drets fonamentals“.

Per aquest motiu la defensa legal de Ponsatí diu: “L’ordre de detenció practicada no sols és il·legal, per vulnerar les immunitats parlamentàries garantides a la meva representada en virtut de l’article 343 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, sinó que no respon a cap objectiu legítim, a més de ser manifestament desproporcionada.”

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor