09.01.2020 - 20:55
|
Actualització: 09.01.2020 - 21:04
‘Algunes eines de mobilització que semblaven potents s’han convertit en un forat negre i ara sembla que estiguem desarmats. Potser ens hi hem de tornar a posar’. Així s’ha manifestat la consellera Clara Ponsatí quan se li ha demanat si temia que la força popular que tenia Catalunya els dies posteriors a la sentència del Tribunal Suprem, arran de les protestes, s’hagués perdut.
En un acte amb els subscriptors de VilaWeb, Ponsatí no s’ha oposat a un avançament electoral, bo i entenent els qui no volen convocar eleccions encara. Tanmateix creu que el parlament ha quedat ‘buidat de mandat polític’ perquè creu que clarificaria les estratègies: ‘Si és veritat que hi ha molts catalans que s’estimen més rendir-se, ho veuríem en unes eleccions. I si fos així, els irredempts que no volem fer-ho si més no hauríem d’entendre que estem en minoria’, ha afirmat. Fent referència a les diferents estratègies dels partits independentistes. Ara, també ha avisat que ‘si no és veritat, aleshores tindríem força per moure’ns de manera més aclarida per fer un altre embat’. En aquest sentit, opina que ara mateix ‘no està clar quines posicions, quins tons, quines músiques tenen suports’. Els missatges del 21-D, ha assegurat, no tenen res a veure amb els actuals.
Pel que fa a l’àmbit judicial i a la decisió del Suprem de mantenir empresonat Oriol Junqueras i denegar-li la condició d’eurodiputat malgrat la sentència del TJUE sobre la seva immunitat, la consellera exiliada a Escòcia ha afirmat la necessitat que al Parlament Europeu es faci palès que ‘si els tribunals espanyols estan en rebel·lia davant els tribunals superiors, Espanya està violant els seus compromisos’. Aquest serà un dels àmbits en els quals posaran el focus els eurodiputats Puigdemont, Comín i ella mateixa si acaba essent europarlamentària al febrer quan s’executi el Brexit. Si és així tindrà immunitat. Tanmateix, creu que seria imprudent tornar a Catalunya tenint en compte l’ordre de detenció contra ella de la justícia espanyola.
Encara sobre la decisió del Suprem,considera que la capacitat que les conseqüències de la decisió siguin beneficioses dependrà de l’actitud del lideratge polític: ’Em sembla que hi ha molta gent que té deures’, ha etzibat. I encara en aquesta línia, bo i essent molt respectuosa amb la línia que adopti la defensa del líder d’ERC, ha afegit: ‘No hauríem de donar per fet que Oriol Junqueras no ha de sortir dels Lledoners. És una obligació del lideratge polític català perquè això s’acabi com abans millor’.
El xec de la investidura
La consellera també s’ha referit a la investidura de Pedro Sánchez i l’abstenció d’ERC. ‘De les esperances que a l’altra banda hi hagi moviment se’n pot viure un temps’, ha dit, bo i admetent que no tenia massa esperances en cap canvi significatiu del nou govern espanyol envers el conflicte català i expressant el temor que els ‘fons del xec’ que havia estat la investidura de Sánchez per part dels republicans ‘ja estan al banc de l’altra part’.
Podeu recuperar l’acte ací: