09.05.2023 - 16:15
|
Actualització: 09.05.2023 - 17:43
La ponent de l’informe del Parlament Europeu sobre l’ús de Pegasus, Sophie In ‘T Veld, creu que les institucions europees tenen un deure moral amb les víctimes de l’espionatge i la resta de la ciutadania. “Sabem que no podem forçar a la Comissió i al Consell perquè actuïn […], però si deixem que això passi per alt a la UE, seran còmplices de la destrucció de la democràcia”, ha remarcat avui en una compareixença de premsa a Estrasburg estant. Segons la dirigent neerlandesa, els casos desvelats han posat de manifest que les persones escoltades van ser triades de forma deliberada per raons polítiques i assegura que l’eurocambra no s’aturarà en el seu objectiu d’aconseguir investigacions justes i donar suport a les víctimes.
El Parlament Europeu aprova un informe tebi sobre l’espionatge amb Pegasus
De nou, In ‘T Veld ha lamentat que la gran majoria d’estats utilitzin la seguretat nacional com a argument per justificar l’espionatge i s’ha mostrat preocupada per les implicacions que això pugui tenir, sobretot en clau electoral en els diferents països que celebren comicis aquest any.
L’eurodiputada del grup Renew també ha criticat la manca de col·laboració d’algunes autoritats nacionals en l’elaboració de l’informe i ha carregat contra la manca d’independència d’algunes d’elles. “Molts països diuen que cal anar a les autoritats nacionals a denunciar, però quin sentit té si resulta que aquestes són les que acaben espiant?”, ha qüestionat.
Per la seva banda, el president del comitè Pegasus, Jeroen Lenaers, ha dit que, en una situació ideal, la comissió del Parlament Europeu no hauria d’existir. Malgrat tot, ha insistit que la feina del grup no es troba ni molt menys enllestida i s’ha mostrat convençut que les recomanacions que aprovarà l’eurocambra “marcaran la diferència” per aconseguir que l’ús de programes d’espionatge il·legal desapareguin de les institucions europees.