14.10.2020 - 18:14
El vice-ministre d’Afers Estrangers de Polònia, Pawel Jablonski, s’ha preguntat si la Comissió Europea sancionarà Espanya per la reforma del Consell General del Poder Judicial (CGPJ) que pretén fer el govern espanyol. ‘Si la Unió Europea sanciona Polònia per elegir el poder judicial per una majoria de tres cinquenes parts del parlament, que farà Brussel·les si Espanya nomena el CGPJ amb la meitat més u’, s’ha preguntat, tot afegint si intervindrà la vice-presidenta de la Comissió Europea Věra Jourová.
A w 🇪🇸Hiszpanii: rząd zmienia zasady wyboru tamtejszej KRS. Nadal (jak w Polsce) sędziów będzie wybierał parlament. Ale zamiast większości 3/5 (jak w Polsce) ma być 50%+1.
Opozycja: zamach na trójpodział władzy, „zabijają Monteskiusza“.
🤔Ciekawe czy @VeraJourova interweniuje. pic.twitter.com/jGQ4g9GLqf
— Paweł Jabłoński (@paweljabIonski) October 14, 2020
El secretari d’estat de Justícia polonès, Sebastian Kaleta, ha retret que mentre es posa Polònia en el punt de mira, ‘el model espanyol no es qüestiona en absolut’.
Przypominam, że polski KRS to główne źródło ataków na Polskę (za KRS de facto atakowana jest ID SN). Komisja Europejska z Niemcami tworzą mechanizmy by nas stawiać do pionu, wymuszać posłuszeństwo, tymczasem aktualny hiszpański model kompletnie im nie przeszkadza.
— Sebastian Kaleta (@sjkaleta) October 14, 2020
La proposta de la Moncloa és l’elecció per majoria absoluta dels dotze vocals del CGPJ que corresponen a les corts espanyoles en cas de blocatge, com succeeix actualment per la negativa del PP a pactar la renovació de l’organisme amb el PSOE i Unides Podem malgrat que ja fa dos anys que el CGPJ i el seu president, Carlos Lesmes, actuen i prenen decisions rellevants –com el nomenament de jutges del Tribunal Suprem espanyol i dels presidents de les audiències provincials– amb el mandat caducat.
La reforma judicial de Polònia ha estat molt criticada per la UE i ha tensat les relacions amb aquest estat membre per la manca d’independència judicial. El partit governant, Llei i Justícia (PiS), va unificar la fiscalia i el Ministeri de Justícia polonès sota un mateix comandament. A més, el govern polonès ha aprovat enguany una llei que permet de sancionar jutges crítics amb les polítiques l’executiu en l’àmbit judicial.