Polígons espanyols contacten amb empreses perquè es traslladin fora de Catalunya

  • Diverses companyies reben propostes durant l'octubre d'Astúries, Alacant, Albacete o Sevilla

VilaWeb
01.11.2017 - 09:09
Actualització: 01.11.2017 - 19:46

Alguns empresaris catalans han rebut al llarg d’aquest mes d’octubre cartes d’invitació per part de centres de negocis i polígons d’arreu de l’estat espanyol per traslladar-hi la seu social. Les cartes s’han enviat des d’Astúries, Alacant, Albacete i Sevilla. El nombre d’enviaments ha augmentat durant les darreres setmanes, segons que constaten algunes fonts empresarials. En algunes d’aquestes cartes es fa una referència explícita a la situació política i s’ofereix una alternativa, el trasllat de la seu, per a evitar la ‘inseguretat jurídica’ en aquests ‘moments convulsos’. En algunes altres, l’argumentació es limita a les possibilitats de negoci que, segons que asseguren els remitents, pot comportar un trasllat de seu social. Les cambres de comerç de Lleida, Tarragona i Reus també han rebut cartes procedents d’ajuntaments com ara els de Sòria i de Salamanca.

L’ACN ha tingut accés a unes quantes cartes d’aquest tipus i s’ha posat en contacte amb alguns dels remitents: ‘Astúries: Invitació a un trasllat davant de la “inseguretat jurídica” catalana.’ Algunes de les cartes rebudes per empresaris catalans al llarg d’aquest mes d’octubre expliciten que una de les motivacions d’oferir un canvi de seu social és ‘el clima polític inestable’. És el cas de l’Ajuntament de Ribadesella (Astúries) que, en una carta signada per la seva batllessa, Rosario Montserrat amb data del 19 d’octubre, trasllada a diversos empresaris catalans el seu suport ‘en aquests convulsos moments en què la inseguretat jurídica s’ha instal·lat (esperem que de manera transitòria) en la societat i en l’economia catalana’.

En la carta, la batllessa diu que diàriament assistim a exemples de deslocalització del teixit empresarial català que, a causa de la situació política, opta per traslladar les seus social o la seva capacitat productiva a unes altres comunitats autònomes o, fins i tot, a uns altres països. Montserrat reconeix que potser no és la primera en oferir sòl industrial a empreses catalanes però remarca que no pretén d”avivar aquesta deslocalització empresarial, sinó propiciar l’expansió del teixit industrial català a la resta del territori espanyol’.

La carta assenyala que amb una política expansiva i d’integració en uns altres territoris es corregiran els indesitjables efectes negatius del creixent boicot cap als productes catalans que, malauradament, ‘veiem créixer de manera exponencial a les xarxes socials’.

La batllessa adjunta un dossier informatiu del polígon industrial del municipi i informa que disposa d’una oferta de sòl industrial, bonificacions fiscals en impostos municipals i subvencions molt alta.

Alacant: Un centre de negocis s’ofereix per fer de seu social, fiscal o comercial
Un centre de negocis d’Elda, a la comarca del Baix Vinalopó, ha enviat correus electrònics a empresaris de diversos sectors, com ara el tèxtil o el vitivinícola. En els missatges, convida les empreses a domiciliar-se en aquest espai, que s’ofereix per fer de seu social, fiscal o comercial, ‘amb tots els avantatges que això implica, com a opció de futur, per la forta implantació entre professionals i marques gràcies a les magnífiques possibilitats que ofereixen les noves tecnologies i l’estalvi de costs en la infrastructura bàsica’.

Diversos empresaris catalans manifesten haver rebut aquestes ofertes al llarg del mes d’octubre. El responsable d’aquest centre de negocis, Francisco Amorós, ha explicat en declaracions a l’ACN que les cartes s’enviaven periòdicament a Catalunya, a Múrcia, a Madrid i al País Valencià. Amorós explica que no només parlen de la deslocalització de la seu social sinó també del reforç de la presència a la zona.

Albacete: Un batlle ofereix ‘avantatges i facilitats’
En una missiva rebuda per empresaris catalans aquest mes d’octubre, a la qual ha tingut accés l’ACN, el batlle de Tobarra (Albacete) ofereix un espai d’un polígon industrial. ‘Els preus de la parcel·la són d’allò més ajustats, ja que es parteix de 33 euros el metre quadrat, i hi ha més avantatges i facilitats’, hi diu. En declaracions a l’ACN, el batlle d’aquest poble manxec ha explicat que havia enviat les cartes per oferir un polígon industrial obert el 2012 situat a 300 quilòmetres de Madrid, i a 150,170 i 180 dels ports de Cartagena, Alacant i València. Bernabéu ha volgut deslligar l’oferiment de l’actual situació a Catalunya i ha insistit en el fet que enviava sis-centes cartes setmanals per autonomies.

Sevilla: Un trasllat de seu ‘a bon preu’
Fonts de la patronal catalana CECOT han informat que els seus associats han rebut més cartes que no era habitual durant les darreres setmanes. Un centre de negocis de Sevilla va posar-se en contacte directament amb la patronal vallesana per mitjà de Twitter per oferir a ‘bon preu’ un canvi de seu per a empreses associades.

Pobles de Sòria truquen a la porta de Lleida
En el cas de la demarcació de Lleida, el president de la Cambra de Comerç, Joan Simó, ha explicat que havien rebut un parell de cartes de pobles de la província de Sòria en què se’ls demanava de fer propaganda als empresaris per si volien anar a treballar allà o, directament, traslladar-s’hi. Simó ha assenyalat que cadascú era lliure de fer allò que considerés oportú, però que si algú volia marxar la Cambra no li donaria suport. El president de la Cambra veu aquesta pràctica com una campanya orquestrada pel govern espanyol per boicotar la independència de Catalunya.

Simó ha recordat que Lleida té molt a prop polígons industrials de la Franja de Ponent, com ara el de Fraga i Tamarit de Llitera, on ja hi havia moltes empreses que s’hi havien implantat ‘i no passa res’.

Diversos oferiments per al trasllat d’empreses de Tarragona
‘Comptant el nostre municipi amb infrastructures i sòl industrial desenvolupat disponible, és el nostre desig posar a disposició d’aquesta Cambra de Comerç aquesta informació disponible perquè la traslladi, si així ho estima, a les empreses que puguin mostrar-se interessades en un possible canvi de domicili social en defensa dels seus interessos’. Així acaba la carta que Manuel Hernández, batlle de Doñinos de Salamanca, va transmetre fa dues setmanes a una entitat cameral de la demarcació de Tarragona per intentar afavorir el trasllat d’empreses de la zona.

Ho fa remarcant la proximitat del municipi, de 2.100 habitants, al ‘Corredor Atlàntic’ i el seu futur potencial. Tot plegat, però, reconeix d’entrada el batlle, s’inscriu en el context dels ‘esdeveniments ocorreguts a Catalunya relatius al moviment independentista’ que, segons que addueix, ‘poden arribar a generar inseguretat jurídica en el marc empresarial’.

Si bé la recepció d’oferiments de sòl industrial sol ser, fins a cert punt, habitual en les principals entitats camerals tarragonines, la recurrència, la procedència i els arguments d’aquestes propostes, especialment durant els últimes setmanes, ha causat una certa sorpresa. A la Cambra de Comerç de Tarragona ja n’han rebut tres de diversos municipis de l’estat espanyol. La primera va ser tramesa pel batlle del municipi sorià de Matalebreros, de tan sols 99 habitants. Fonts de l’entitat ho situen en el terreny de ‘l’anècdota’ però reconeixen que es van arribar a posar en contacte amb el seu remitent per verificar si era real i rebutjar-ne amablement l’oferiment.

‘Estan escrites amb termes correctes però focalitzen molt en el moment polític actual’, apunten fonts de l’entitat, remarcant que tenen un desconeixement molt gran de Catalunya i de l’activitat cameral. ‘No té sentit: nosaltres animem les empreses perquè vinguin, no perquè marxin’, afegeixen. A la veïna Cambra de Comerç de Reus també han recollit també algunes propostes per traslladar empreses vinculades al moment de conflictivitat política relacionat amb el procés sobiranista català. ‘No hem de fer cap moviment’ al respecte, subratllen fonts de l’entitat. A més, consideren de mal gust l’arribada d’aquestes ofertes en el context actual i creuen que, en alguns casos, es fan amb la intenció de provocar.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor