28.08.2023 - 17:13
|
Actualització: 28.08.2023 - 18:03
Diverses organitzacions de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil han rebutjat la possibilitat que s’aprovi cap llei que pugui amnistiar els agents agressors del Primer d’Octubre, perquè no volen ser equiparats amb els condemnats o encausats en relació amb el referèndum. Han reaccionat a les informacions segons les quals el govern espanyol prepara un text d’una possible llei d’amnistia que inclogui no només els represaliats independentistes per l’1-O sinó també els policies espanyols encausats per la brutalitat amb què van reprimir els votants. Així ho deia tant Jaume Asens, ex-president del grup de Podem al congrés que coordina l’elaboració de la proposta, com la vice-presidenta espanyola Yolanda Díaz.
“És indecent que el govern d’Espanya plantegi d’equiparar l’actuació de la Policia Nacional amb la dels delinqüents que van participar en un intent de cop d’estat a Catalunya”, ha dit el sindicat JUPOL, segons que ha recollit l’agència Europa Press. Un altre sindicat, el SUP, critica “es posi en el mateix pla els qui van incomplir la llei i els servidors públics i que s’utilitzi les forces i cossos de seguretat de l’estat com a parapet per a justificar una amnistia a polítics independentistes condemnats per sedició o per uns altres delictes.” I afegeixen: “Demanem a Yolanda Díaz i a la resta de partits que no ens utilitzin en debats partidaris.”
Deia avui Díaz a TVE: “Hi ha una multiplicitat de supòsits: hi ha persones que han posat urnes, hi ha agents de l’autoritat que també estan encausats per diferents comportaments. Aquesta és la complexitat de la norma, però és absolutament constitucional”.
El secretari general de JUPOL, Aarón Rivero, ha dit: “Els policies espanyols que van actuar l’1-O a Catalunya ho van fer en tot moment d’acord amb la legalitat vigent, complint ordres del govern d’Espanya i un mandat de la justícia, de manera que no haurien de necessitar cap amnistia de cap mena, perquè no hauria d’estar immersos en cap procediment judicial per haver exercit la seva feina, posant el compliment de la llei i el seu deure fins i tot per davant de la seva integritat física”.
El cert és que hi ha més d’un centenar d’agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil investigats per la violència que van exercir contra els votants del Primer d’Octubre, en uns procediments oberts que s’allarguen pels obstacles constants que hi va posant la fiscalia.
Fonts del SUP citades per Europa Press diuen que per a aquests policies demanen la lliure absolució. I el secretari general d’un altre sindicat, el CEP, Víctor M. Vigil, ha dit que els agents no van cometre pas cap delicte a Catalunya, “i menys encara polític”, que en justifiqui cap amnistia. I ha expressat la preocupació perquè “la presència, instal·lacions o competències de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil puguin ser moneda de canvi en negociacions polítiques.”
I per part de la Guàrdia Civil, el portaveu de l’Associació Unificada de Guàrdies Civils (AUGC), Pedro Carmona, ha dit que l’amnistia “amenaça de desfer l’àrdua tasca realitzada per les forces i cossos de seguretat de l’estat en una situació tan complicada, en un dels desafiaments més grans a l’estat.” I encara han afegit: “La profunda decepció i desmotivació s’han arrelat entre els guàrdies civils degut a la manca de suport institucional per part del govern de Pedro Sánchez. Sentim que ens utilitzen com a moneda de canvi a Catalunya”.