Multen una dona menystinguda per la policia quan va voler denunciar que li exigien de parlar en castellà

  • Explica que quan va voler denunciar que en un establiment l'havien volguda fer parlar en castellà, els agents no li van fer cas i li van suggerir que canviés d'idioma

VilaWeb
Fotografia: Policia local de Mataró
Redacció / ACN
14.04.2023 - 16:01
Actualització: 14.04.2023 - 16:11

Una veïna de Mataró denuncia que la policia local la va menystenir quan va reclamar el dret de ser atesa en català i ara ha acabat essent multada. Els fets es remunten al desembre del 2021, quan la dona va demanar ajuda perquè en un establiment li van exigir que parlés en castellà i li van negar el full de reclamacions. Segons que denuncia, els agents de la policia local no la van atendre en la reclamació, i també li van suggerir que parlés en castellà. Més tard, a comissaria, la dona explica que l’agent que la va atendre la va escridassar, en castellà, i va amenaçar de multar-la. Ara, després d’uns quants processos, l’ajuntament l’ha multada amb 500 euros de sanció per desobediència i obstrucció dels serveis públics.

La dona explica que l’endemà dels fets va reclamar a l’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor de l’Ajuntament de Mataró que es conservessin les imatges de les càmeres de la comissaria per poder denunciar el cas, però no ha estat així i s’han esborrat. Arran d’això, ara ha presentat un recurs extraordinari per anul·lar la sanció.

El cas ha arribat també a mans de la Plataforma per la Llengua, que considera injustificable que l’ajuntament mantingui les multes. L’entitat entén que els agents que van estar implicats en el cas van vulnerar el dret lingüístic de la dona i el reglament per a l’ús de la llengua catalana de l’Ajuntament de Mataró. A més, denuncien que els agents van actuar amb una perspectiva ideològica.

La versió de l’ajuntament

L’ajuntament justifica la multa dient que la dona es va presentar a la comissaria i va insultar els agents i va alterar, així, el funcionament normal de les dependències policíaques. Sobre les gravacions de les càmeres de seguretat, diu que, en qualsevol cas, les càmeres no enregistren so i no s’haurien pogut considerar un element de prova.

Sobre l’ús del català, el consistori detalla que els agents de la policia local estan formats en l’ús reglamentari de la llengua i que quan hi ha alguna anomalia, com en aquest cas, es corregeix recordant-los quin és el procediment a seguir. L’agent implicat en els fets ja no forma part de la Policia Local de Mataró.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor