Els companys d’assemblea del policia infiltrat: “Ens sentim molt traïts. És molt cruel”

  • Parlem amb dos ex-companys de militància del policia infiltrat en els moviments socials de València

VilaWeb
Imatge de la conferència de premsa dels col·lectius afectats per l'espionatge a Benimaclet. Fotografia: Prats i Camps.
Alaaddine Azzouzi
14.02.2023 - 21:40
Actualització: 15.02.2023 - 07:59

Quan l’Alan (pseudònim) va conèixer en Ramon Martínez a les classes de boxa tailandesa del Centre Social Ocupat l’Horta (CSOA) de Benimaclet, no en va desconfiar. En Ramon li havia explicat que era un jove de l’Hospitalet del Llobregat, que havia arribat a València el 2019 amb la seva companya d’aleshores, però que ara vivia tot sol a Benimaclet. Coincidien en els entrenaments quatre vegades per setmana. De mica en mica, van teixir una bona relació personal, més enllà de les arts marcials. L’Alan va convidar en Ramon a casa seva unes quantes vegades, van anar de festa junts, compartien militància i fins i tot li va presentar la seva parella i la seva família. L’Alan no hauria pensat mai que el company de boxa tailandesa era, en realitat, un policia espanyol infiltrat, tal com va avançar la Directa.

“Una persona amb un caràcter ideal”

Ramon Martínez va aterrar als moviments socials de Benimaclet el març del 2020, quan va començar a militar en el col·lectiu social Cuidem Benimaclet. A poc a poc, va guanyar-se la confiança dels militants i va estendre els tentacles a més moviments del barri. L’estiu del 2020 es va afegir a tres grups del CSOA l’Horta: Grama, el grup de suport a la Garrofera i el de boxa tailandesa. El setembre d’aquell any va començar els estudis de Treball Social a la Universitat de València, amb documentació falsa, que només pot expedir el Ministeri d’Interior espanyol.

“Tenia un perfil psicològic molt marcat. Era molt afable, tranquil, molt simpàtic, amb un punt de timidesa, no sobreeixia, era fàcil de parlar-hi, somreia molt… Era una persona amb un caràcter ideal”. L’Alan destaca que en Ramon tenia una gran capacitat per a ajudar, organitzar, passar actes i fer les tasques quotidianes de la militància. “Tenir gent amb disposició sempre s’agraeix i ell tenia aquestes característiques”, assegura.

Ramon Martínez va estar infiltrat en el teixit associatiu de València fins a final del 2021, quan se’n va anar dient que tornava a Barcelona perquè la seva gent era d’allà i havia demanat el trasllat d’expedient de la universitat. En el temps que va estar infiltrat, va participar en uns quants espais de Benimaclet, va estar present en vuit grups de Telegram i fins i tot va arribar a tenir una còpia de les claus del centre social l’Horta. “Com a espia, ho va fer molt bé. No cridava gens l’atenció. Estava molt ben entrenat. Era tranquil, gens intrusiu, parlava poc i no va dir mai cap bajanada”, explica Carlos Marcos, portaveu de Cuidem Benimaclet, que també va coincidir amb el talp en unes quantes assemblees.

Marcos creu que el fet que participés activament en les mobilitzacions el feia semblar algú molt compromès amb la causa. L’espia va coordinar el grup que va tombar tanques de l’empresa Metrovacesa en solars de Benimaclet i també es va encara amb la policia durant les protestes per l’empresonament de Pablo Hasel. Així mateix, va participar en la manifestació antifeixista del Primer de Maig al cordó de seguretat. “Tenia un discurs polític treballat, no era una persona que simplement reproduïa eslògans que s’havia trobat per internet. Fins i tot intercanviava llibres de política amb els militants”, diu el portaveu de Cuidem Benimaclet.

Un cop dur per al moviment i molts interrogants

El descobriment de Ramon Martínez com a talp de la policia espanyola ha estat un veritable trasbals per al teixit associatiu de Benimaclet. L’Alan sent que han traït la seva confiança. “Ens sentim molt traïts. És molt cruel aprofitar-se així de la gent. Han violat la meua intimitat usant una identitat falsa. Aquesta persona sap qui són els meus pares, la meua parella i el meu gos. Quina necessitat hi ha de fer tot això? És informació privada. Això supera tots els límits ètics.”

Per una altra banda, Carlos Marcos també reconeix que ha estat un cop dur. “Sentim que s’ha abusat de la confiança de la militància per a endinsar-se en els espais i aprofitar-se’n.” Però diu que a Cuidem Benimaclet veuen clar que no han de canviar res. “Si ens espien és que fem les coses ben fetes. Tota la nostra militància és pública i no fem res de dolent. No ens farem arrere. Volem arribar a tothom i no ens faran recular només perquè volen desarticular el nostre moviment.”

Però si, com diu Marcos, la seva militància és pública i oberta, què pretén la policia espanyola quan hi infiltra Ramon Martínez? Aquest és un dels molts dubtes que tenen els col·lectius socials de Benimaclet. Ni Carlos Marcos ni l’Alan no el saben respondre. Però Marcos té una sospita: “Personalment, pense que el perquè és multifactorial. Potser creien que amagàvem alguna cosa més enllà de la militància pública. El PSOE té molta experiència en espionatge a adversaris polítics. També crec que pot ser una qüestió de diners, alguna partida destinada a aquesta mena d’activitats, que no sabien on gastar.”

“No entenc què hi cercaven exactament. Pense que no els calia una persona infiltrada, perquè les militàncies són obertes i, a més, ja tenen la brigada d’informació. Els ha costat molts diners tenir el talp durant un any i mig espiant els moviments socials de Benimaclet”, diu l’Alan.

Mesures legals i vulneració de drets

Tot i el cop psicològic, els moviments socials no han restat plegats de braços. Ahir representants de Cuidem Benimaclet, CSOA l’Horta i Alerta Solidària van denunciar que el Ministeri d’Interior espanyol els vulnera els drets fonamentals de manera continuada. “Aquest nou cas, afegit als dos anteriors de policies infiltrats que també ha destapat la Directa, evidencien l’existència d’una operació de l’estat contra els moviments populars que lluitem per parar els peus a un sistema capitalista que ens deixa sense casa”, van dir en una conferència de premsa.

Les entitats convocants van retreure també la falta de garanties democràtiques del govern espanyol i remarcaren que una infiltració com la d’aquests darrers mesos no té cap empara legal. Cal recordar que aquesta mena d’espionatge tan sols es pot fer sota l’empara judicial en casos de terrorisme, crim organitzat i tràfic de droga. Van demanar la responsabilitat del ministre d’Interior i del govern del PSOE i Unides Podem en la vulneració dels drets civils i polítics.

Aquest és el tercer cas que enguany destapa la Directa sobre policies espanyols que s’infiltren en col·lectius socials dels Països Catalans. Els col·lectius de Benimaclet acusen l’estat de bastir una estratègia policíaca per a controlar políticament els moviments de carrer. “És inacceptable que siga una prioritat del Ministeri de l’Interior del ‘govern més progressista de la història’ l’espionatge a moviments veïnals”, diuen.

Els col·lectius han convocat una concentració dijous davant la delegació del govern espanyol a València.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor