06.08.2024 - 21:03
|
Actualització: 06.08.2024 - 21:58
La cessió forçosa de pisos buits és un dels punts més controvertits de la nova llei andorrana per al creixement sostenible i el dret d’habitatge. El secretari d’Estat d’Economia, Treball i Habitatge, Jordi Puy, ha explicat que l’executiu autoritzarà la policia a actuar perquè es compleixi la llei.
La fórmula serà idèntica a la que s’empra en els desnonaments. Els agents s’hauran de presentar al pis afectat i, si no hi ha cooperació del propietari, s’obrirà la porta. Puy no ha especificat que faran amb els objectes que trobin a l’interior dels pisos buits. Ara bé, ha volgut deixar clar que abans de recórrer a la via policia s’esgotaran totes les opcions per a aconseguir una cessió voluntària.
El primer pas serà informar el propietari del fet que l’habitatge passa a ser considerat buit. A continuació, s’obrirà un termini de tres mesos perquè el titular justifiqui que no ho és i alhora es dóna la possibilitat de vendre, llogar o cedir-ne l’ús al govern perquè passi a formar part del parc públic d’habitatges de lloguer a preu assequible.
Passats els tres mesos, si no hi ha justificació d’ocupació del pis, el govern declararà l’incompliment de la funció social de l’habitatge, per la qual cosa el mateix executiu acordarà mitjançant una resolució la cessió obligatòria i temporal de l’ús de l’habitatge per un termini de cinc anys a tot estirar. A canvi, el titular del pis percebrà una compensació econòmica equivalent a la renda de preu assequible que es defineixi i en cas que sigui necessari el govern finançarà, per compte del titular del pis, les despeses dels treballs que siguin necessaris perquè l’habitatge sigui digne, i es deduirà de l’import de la renda.