09.10.2021 - 10:16
|
Actualització: 09.10.2021 - 10:49
La policia alemanya investiga un suposat atac amb arma sònica contra el personal de l’ambaixada dels Estats Units a Berlín. Segons un comunicat de la policia, les diligències van començar a l’agost. Aquesta mena d’atacs causen l’anomenat síndrome de l’Havana, atès que va ser allà on es van detectar els primers casos el 2016. De llavors ençà s’han detectat uns dos-cents casos arreu del món, com ara a la Xina, l’Índia i els Estats Units.
Aquesta síndrome descriu un reguitzell de símptomes, entre els quals marejos i nàusees a curt termini, i migranyes i pèrdua de memòria a llarg termini. La CIA, el Departament d’Estat i el Pentàgon han obert diverses investigacions sobre la síndrome de l’Havana.
El juliol passat, el director de la CIA, William Burns, va confirmar que un centenar d’agents havien estat víctimes de la síndrome de l’Havana i va assegurar que era molt possible que els símptomes fossin causats deliberadament. En aquest sentit, va assenyalar Rússia com l’autor rere els atacs. Ara, Moscou ha negat qualsevol responsabilitat.
Les víctimes d’aquests atacs han estat generalment personal diplomàtic o d’intel·ligència nord-americans, tot i que el Canadà també ha informat de casos entre el seu personal destinat a l’Havana. A més del cas a Berlín, recentment les autoritats austríaques també han confirmat que treballen braç a braç amb l’administració nord-americana per esclarir casos de síndrome de l’Havana entre el personal de l’ambaixada a Viena.