27.03.2025 - 09:41
|
Actualització: 27.03.2025 - 12:32
La Pedrera dedica una retrospectiva a l’artista irlandès Sean Scully, nominat dues vegades al premi Turner i amb una llarga trajectòria plena de reconeixements, fins el 6 de juliol. L’any 2021, Scully va anunciar que ell i la seva parella, la fotògrafa Lilianne Tomasko, se n’anaven de Barcelona pel seu odi al català. “A Barcelona, vas a reunions i et parlen tota l’estona en català, com dient: ‘fes-te fotre’“, va dir al diari Financial Times.
L’exposició ha originat força crítiques, entre les quals, la de Carles Puigdemont, que ha lamentat que, tenint en compte la repressió que va sofrir Antoni Gaudí per parlar català, ara la Pedrera hagi decidit d’exposar les obres “d’un artista supremacista i xenòfob a qui el català li molesta tant com a aquella policia espanyola”.
Antoni Gaudí va ser detingut per la policia espanyola pel fet d'haver parlat en català. Ara, una de les seves obres més reconegudes mundialment acull l'exposició d'un artista supremacista i xenòfob a qui el català li molesta tant com a aquella policia espanyola. https://t.co/bjtDh5UVev
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) March 26, 2025
D’altra banda, la Plataforma per la Llengua també ha recordat que al pintor no li agradava que el seu fill Oisin hagués de parlar català a l’escola. “El supremacisme no entén de classes socials ni de colors”, ha escrit a les xarxes socials. “Si el voleu saludar o donar-li un copet a l’esquena, ara exposa a la Pedrera”, continua.
A Financial Times, Scully explicava que arran de la pressió “nacionalista”, la parella s’havia traslladat a la ciutat occitana d’Ais de Provença. “Al final, no vam poder suportar Barcelona per aquesta merda“, afegia.
Sean Scully and Liliane Tomasko, international artists, on why they left Barcelona @FT pic.twitter.com/tg15VwLooI
— Michael Reid (@michaelreid52) August 21, 2021
El 13 de març, la consellera de Cultura, Sònia Hernández, va participar en la inauguració de la retrospectiva i va conversar amb l’artista. “És un dels referents de l’abstracció contemporània”, va piular més tard. Tot i la fugida, Scully conserva encara vincles amb Catalunya –on va arribar el 2005–, atès que té un espai permanent a la capella de Santa Cecília de Montserrat, on hi ha grans pintures murals i vidrieres.
La Pedrera inaugura avui, una gran retrospectiva de Sean Scully que repassa tota la trajectòria d’aquest artista que és un dels referents de l’abstracció contemporània. pic.twitter.com/jwuLB2EwxD
— Sònia Hernández (@shalmodovar) March 13, 2025