Polèmica perquè la ministra de Justícia espanyola diu que una agressió sexual violenta es pot provar amb una ferida

  • Unides Podem critica que la reforma socialista de la llei de llibertat sexual desplaça el consentiment del centre de la llei

VilaWeb

Redacció

07.02.2023 - 15:05
Actualització: 07.02.2023 - 17:11

La batalla entre el PSOE i Unides Podem per la reforma de la llei de llibertat sexual ha saltat a l’arena pública. Avui, la ministra espanyola de Justícia, Pilar Llop, ha defensat la reforma que el PSOE ha presentat tot sol en una entrevista a la SER, i ha negat que les modificacions que proposen tinguin l’efecte de desplaçar el consentiment del centre de la llei.

La llei de llibertat sexual, coneguda popularment com a llei de “només sí, és sí” perquè posa el consentiment en la relació sexual al centre de la valoració de si es va cometre un delicte o no, va unificar els delictes d’abús sexual i agressió sexual que existien abans, i que es diferenciaven si hi havia hagut violència o intimidació. Si no n’hi havia hagut, es considerava un abús sexual, amb unes penes més baixes, i si n’hi havia hagut, una agressió, amb penes majors. En canvi, la llei de llibertat sexual, aprovada a l’agost, defineix un delicte d’agressió sexual, que diu que es comet si hi ha una relació sexual sense consentiment d’una de les parts. Aquest canvi es va fer per la voluntat d’evitar que una víctima hagi de demostrar violència física o intimidació en el cas d’una agressió sexual. Tanmateix, com que va unificar els dos delictes va augmentar per la banda baixa la forquilla de les penes. Això ha fet que molts condemnats per agressió sexual hagin demanat una revisió de penes, argumentant que el nou codi penal és més beneficiós per a ells.

La reforma del PSOE no torna a desdoblar la violència sexual en dos delictes, però introdueix l’ús de la violència com a agreujant perquè hi hagi penes més altes. L’objectiu és evitar més rebaixes de penes, però torna a introduir en el debat jurídic la presència o absència de la violència o la intimidació. La ministra Llop ha defensat que amb la proposta socialista de reforma “el consentiment queda absolutament intacte”, i ha negat que els canvis que volen introduir suposi tornar al model penal anterior, com argumenten a Unides Podem.

“Es posa el focus sobre una cosa que no existeix”, ha dit Llop, i ha acusat els seus socis de govern de “confondre l’opinió pública quan diuen que la víctima haurà de passar pel calvari probatori”. Llop ha defensat que no és tan difícil de demostrar que hi ha hagut violència, cosa que evitaria haver de qüestionari si hi va haver consentiment o no. “És molt senzill de provar perquè amb una ferida n’hi ha prou per a provar que hi ha hagut violència“, ha dit.

Aquesta frase ha estat especialment polèmica i Unides Podem ha acusat la ministra de desconèixer la realitat amb els judicis per violència sexual. “Quan parla de ferides deixa clar on col·loca el centre. I diu que és fàcil provar les ferides, però no és fàcil, perquè hi ha moltes agressions físiques que no deixen marca i no es reflecteixen“, ha dit Jaume Asens, president parlamentari d’Unides Podem.

Asens ha dit que si s’aprova la reforma socialista, les dones hauran de tornar a demostrar que han sofert violència o intimidació en una agressió sexual, cosa que significa apartar el consentiment com a eix de la llei, i substituir-lo per la resistència de les víctimes a l’agressor. “És veritat el que diu la ministra Llop que en la definició no s’ha tocat el consentiment, però el que no diu la ministra Llop és que es creen els dos subtipus de violència o intimidació que ens retornen al vell esquema on, novament, la violència o la intimidació és central”, ha dit.

Amb tot, Asens ha deixat una porta oberta a l’acord amb el PSOE durant la tramitació de la proposició de llei. “Estem disposats a reformar la llei augmentant les penes, malgrat que ens sembla un error, però entenem que no podem cedir, i que hauria de cedir el PSOE, en la qüestió del consentiment”.

Sánchez defensa la reforma de la llei: “Té efectes indesitjats, i em quedo curt”

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, també ha comentat públicament la reforma de la llei que enfronta els dos partits de la coalició. Ha defensat que és de sentit comú fer la modificació per a “corregir el problema perquè en el futur no hi hagi una sola rebaixa de condemnes”, ja que diu que l’aprovació de la llei ha comportat “efectes indesitjats”: “I em quedo curt.”

Ha dit que, amb tot, és una bona llei que representa un avenç en la protecció de les dones perquè situa al centre el consentiment en les relacions sexuals i pretén que qualsevol agressió sexual sigui perseguida “sense culpar mai més les víctimes, i sempre l’agressor”.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor