30.01.2024 - 12:56
|
Actualització: 30.01.2024 - 13:19
Divendres el compte d’Instagram d’EVA, el nou canal juvenil de 3Cat, va compartir un vídeo de la influenciadora Alex Gibert lloant alguns dels continguts d’aquest canal. El vídeo era en català –cosa poc habitual en Gibert–, però subtitulat en castellà. Poc després encara es va compartir un vídeo de característiques semblants d’una altra influenciadora castellanoparlant, Carla Galeote, que parlava sobre EVA en català i amb subtítols en castellà. Els vídeos no van trigar a ser despenjats de les xarxes oficials d’EVA, però hi van estar prou estona perquè esclatés una polèmica per la difusió de continguts subtitulats en castellà en els comptes oficials del canal.
És tan flagrant que @3CatCorporatiu i el seu director d'estratègia transmèdia, @adriaserra, han eliminat el vídeo que critico al tuit d'avall.
Però és que tan sols fa 7 minuts han compartit UN ALTRE cas idèntic d'una altra creadora: «mi lengua materna», subtitulada en castellà. https://t.co/qVY9Se0i9Y pic.twitter.com/ZzLJkEYTkj
— Xavier Dengra i Grau (@xavidegr) January 26, 2024
El viquipedista Xavier Dengra va encapçalar la crítica, però els seus missatges van ser compartits per més d’un centenar de persones. Criticava, sobretot, que un canal de 3Cat acceptés subtítols en castellà a les seves xarxes socials i que publicités “la diglòssia d’aquests creadors”. “Quina vergonya de referents i quina desgràcia d’estratègia”, va escriure.
Fonts de 3Cat expliquen a VilaWeb que aquests vídeos formen part d’una campanya publicitària d’EVA per a atreure més públic al seu canal juvenil cercant-lo entre els seguidors de diversos creadors de continguts, que havien de penjar els vídeos a les seves xarxes. 3Cat va contractar una agència de representació d’influenciadors i es van triar perfils diversos, també castellanoparlants, amb la condició que tots els vídeos fossin oralment en català. Es permetia, això sí, la subtitulació en castellà en el cas que els seus vídeos fossin habitualment en castellà i justifiquessin que els seguidors castellanoparlants dels seus perfils ho necessitaven per a entendre’ls.
A la campanya no solament hi participen Gibert i Galeote; hi ha més influenciadors contractats que encara han de publicar sengles vídeos, tant castellanoparlants com catalanoparlants. Fonts de 3Cat diuen que entre els creadors catalanoparlants contractats hi ha Juliana Canet, que aquest cap de setmana ha publicat uns vídeos a TikTok criticant que es destinessin diners públics a campanyes publicitàries a favor del català amb influenciadors que no fan continguts en català.
@julianacanet si torno a veure un creador de contingut en castellà fent un vídeo pagat amb diners públics sobre com d’important és parlar en català…. és una vergonya i ja està
@julianacanet Estàs responent a @Toro Hooligan
3Cat diu que la campanya és per a engreixar la comunitat de seguidors d’EVA i que els vídeos contractats eren fets en català, tot i permetre’n la subtitulació en castellà perquè havien estat pensats per als canals d’aquests creadors, no per als d’EVA, que és íntegrament en català. Ara, afegeixen que per un error humà del comunity manager d’EVA aquests vídeos van acabar compartits al canal oficial, una volta els influenciadors contractats els van haver penjat i l’empresa intermediària els va reenviar a EVA. Remarquen que estan d’acord que EVA ha de treballar per promoure la llengua catalana i que tan aviat com es va constatar l’error es van eliminar de les xarxes socials pròpies.
Podeu veure a continuació els vídeos de la campanya de promoció d’EVA publicats fins ara.
View this post on Instagram
View this post on Instagram