Polèmica per unes declaracions d’Àngel Llàcer sobre els musicals en català

  • Llàcer diu que les obres de gran format en català no són rendibles perquè no tenen el mateix públic que les que es fan en espanyol

VilaWeb
Redacció
14.09.2023 - 17:15
Actualització: 15.09.2023 - 07:37

Polèmica en el món teatral arran d’unes declaracions d’Àngel Llàcer i Enric Cambray, que, en plena campanya de promoció del musical The producers, han dit que és impossible de fer espectacles en català de gran format. En una entrevista a El cafè d’idees, Llàcer diu que la nova obra no és pas en castellà perquè la vulguin dur a Madrid, sinó perquè així és més atractiva per al públic.

“Jo sóc català i el meu idioma és el català. Amb això no hi tinc cap problema. Aquests espectacles de gran format, de tan gran format, si els féssim en català tindríem molt menys públic del que tenim. Això no és un problema nostre, és un problema de la societat catalana, de les escoles i del català”, ha declarat.

Les declaracions han causat molt de rebombori i indignació. “Amb amics així no ens calen enemics! Sou els liquidadors del teatre musical. Quina llàstima”, ha piulat l’actor Joan Lluís Bozzo, que no ha estat l’únic que s’hi ha pronunciat.

El músic Arnau Tordera ha fet un enfilall a X en què diu que Llàcer i Cambray es basen en una fal·làcia per a justificar la seva manca de compromís amb la llengua, i recorda que alguns dels seus espectacles en castellà, com ara Casi normales i La tienda de los horrores, no han estat pas cap èxit de taquilla.

Així mateix, assenyala que l’assistència al teatre en les obres en català i castellà és pràcticament la mateixa i lamenta que The producers s’estreni al Teatre Tívoli, on el 1901 Enric Morera va començar el Teatre Líric Català, amb la voluntat d’oferir teatre musical en català arran de l’auge del teatre en espanyol al Principat.

Finalment, Tordera diu que Nostromo, la productora de l’espectacle de Llàcer, pot fer allò que vulgui amb els seus diners, però rebla: “No permetrem que ens venguin gat per llebre.”

La Plataforma per la Llengua diu que les declaracions de Llàcer són esbiaixades, i que en els grans musicals en català no hi ha cap problema de demanda, sinó d’oferta: “Les temporades en què s’han estrenat espectacles de gran format en català, han estat un èxit de públic, com és el cas de Golfus de Roma o Mar i cel.”

Per això, la plataforma reclama que el Departament de Cultura treballi per potenciar el teatre en català en gran format, tot canviant les bases dels ajuts públics per a espectacles que s’estrenin al domini lingüístic, de manera que es destinin exclusivament a espectacles íntegrament o majoritàriament en català.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor