14.09.2023 - 17:15
|
Actualització: 15.09.2023 - 07:37
Polèmica en el món teatral arran d’unes declaracions d’Àngel Llàcer i Enric Cambray, que, en plena campanya de promoció del musical The producers, han dit que és impossible de fer espectacles en català de gran format. En una entrevista a El cafè d’idees, Llàcer diu que la nova obra no és pas en castellà perquè la vulguin dur a Madrid, sinó perquè així és més atractiva per al públic.
“Jo sóc català i el meu idioma és el català. Amb això no hi tinc cap problema. Aquests espectacles de gran format, de tan gran format, si els féssim en català tindríem molt menys públic del que tenim. Això no és un problema nostre, és un problema de la societat catalana, de les escoles i del català”, ha declarat.
☕ @AngelLlacer i @enriccambray defensen que és “impossible” fer els seus espectacles de gran format en català.
🗣️ “Si ho féssim en català, tindríem molt menys públic del que tenim”
📲 https://t.co/MrTxQlo94k
@GemmaNierga @RTVECatalunya @radio4_rne pic.twitter.com/2q3U4exFlB— Cafè d’idees (@cafedidees_rtve) September 13, 2023
Les declaracions han causat molt de rebombori i indignació. “Amb amics així no ens calen enemics! Sou els liquidadors del teatre musical. Quina llàstima”, ha piulat l’actor Joan Lluís Bozzo, que no ha estat l’únic que s’hi ha pronunciat.
Amb amics així no ens calen enemics! Sou els liquidadors del teatre musical català. Quina llàstima. https://t.co/x2mw35kW4L
— Joan Lluís Bozzo (@espremulla) September 14, 2023
El músic Arnau Tordera ha fet un enfilall a X en què diu que Llàcer i Cambray es basen en una fal·làcia per a justificar la seva manca de compromís amb la llengua, i recorda que alguns dels seus espectacles en castellà, com ara Casi normales i La tienda de los horrores, no han estat pas cap èxit de taquilla.
Altres espectacles produïts per NOSTROMO Live (@jordisellas) en castellà no van pas ser un èxit de taquilla, per exemple ‘CASI NORMALES’ o ‘LA TIENDA DE LOS HORRORES’, amb direcció d’@AngelLlacer i @ManuGuix. (2/5)
— Arnau Tordera I (@ArnauTordera) September 13, 2023
Així mateix, assenyala que l’assistència al teatre en les obres en català i castellà és pràcticament la mateixa i lamenta que The producers s’estreni al Teatre Tívoli, on el 1901 Enric Morera va començar el Teatre Líric Català, amb la voluntat d’oferir teatre musical en català arran de l’auge del teatre en espanyol al Principat.
És irònic, però “The Producers” s’estrenarà al Teatre Tívoli, on el 1901 Enric Morera hi iniciava la gesta del ‘Teatre Líric Català’, un moviment artístic que tenia la voluntat d’oferir teatre musical en català per lluitar contra l’auge del teatre en castellà a Catalunya. (4/5)
— Arnau Tordera I (@ArnauTordera) September 13, 2023
Finalment, Tordera diu que Nostromo, la productora de l’espectacle de Llàcer, pot fer allò que vulgui amb els seus diners, però rebla: “No permetrem que ens venguin gat per llebre.”
NOSTROMO pot fer el que consideri amb els seus diners (ja ho buscarà algú altre si hi ha algun tipus de finançament públic directe o indirecte), i el preu de la dignitat cadascú és lliure de rebaixar-se’l fins on consideri, però no permetrem que ens venguin gat per llebre. (5/5)
— Arnau Tordera I (@ArnauTordera) September 13, 2023
La Plataforma per la Llengua diu que les declaracions de Llàcer són esbiaixades, i que en els grans musicals en català no hi ha cap problema de demanda, sinó d’oferta: “Les temporades en què s’han estrenat espectacles de gran format en català, han estat un èxit de públic, com és el cas de Golfus de Roma o Mar i cel.”
… les temporades en què s’han estrenat espectacles de gran format en català, aquests han estat un ÈXIT de públic, com és el cas de Golfus de Roma (+100.000 assistents) o Mar i Cel (que, per cert, torna el 2024), per exemple https://t.co/CQkATsrFHx
— Plataforma per la Llengua Catalunya (@PLlCatalunya) September 14, 2023
Per això, la plataforma reclama que el Departament de Cultura treballi per potenciar el teatre en català en gran format, tot canviant les bases dels ajuts públics per a espectacles que s’estrenin al domini lingüístic, de manera que es destinin exclusivament a espectacles íntegrament o majoritàriament en català.
Per això, reclamem a @cultura_cat que, a més de potenciar el teatre musical de gran format, canviï les bases dels ajuts públics per espectacles que s’estrenin al domini lingüístic perquè es destinin exclusivament a espectacles íntegrament o majoritàriament en català! 🎭
— Plataforma per la Llengua Catalunya (@PLlCatalunya) September 14, 2023