Polèmica pels contagis i el descontrol del públic durant l’Eurocopa

  • L'OMS assenyala que les aglomeracions durant els partits de l'Eurocopa han accelerat el repunt de casos de la covid-19

VilaWeb
Redacció
01.07.2021 - 13:28
Actualització: 01.07.2021 - 16:49

Les graderies plenes de públic en alguns estadis on s’han jugat partits de l’Eurocopa —com ara Wembley o el Puskás Aréna— han fet arrufar més d’un nas, especialment després que s’hagi fet públic que gairebé 1.300 aficionats escocesos s’hagin contagiat de la covid-19 després d’anar a Londres a veure el partit de la seva selecció contra Anglaterra.

D’altra banda, segons les dades registrades per Test and Protect, ja són gairebé 2.000 els contagis a Escòcia relacionats amb l’Eurocopa. A banda del partit a Wembley, l’estadi d’Hampden Park (Glasgow) ha acollit tres partits del grup D i un dels vuitens de final.

Segons el sistema de salut escocès, els infectats fins ara després d’haver assistit a un o més partits de l’Eurocopa són 1.991 ciutadans. Tot plegat es produeix en ple repunt de casos al Regne Unit arran de l’avanç de la variant delta, també coneguda com a variant índia (només ahir es van detectar 26.068 casos). La xifra de contagiats segurament és més alta perquè els afectats “poden haver transmès la infecció a altres persones sense saber-ho”.

Entre els 2.000 infectats, gairebé dos terços han explicat que van anar a Wembley el 18 de juny a veure el partit entre Escòcia i Anglaterra. Ara bé, només 397 van entrar a l’estadi. Per aquell partit, Escòcia va rebre 2.600 entrades, però diversos milers d’aficionats es van desplaçar fins a la capital britànica per donar suport a la seva selecció.

Segons les autoritats sanitàries, per entrar a Wembley es va aplicar un protocol estricte per evitar contagis. Per passar a l’interior calia una prova PCR amb resultat negatiu o un certificat de vaccinació.

De totes maneres, Escòcia no és l’únic país afectat. A Finlàndia s’ha detectat almenys uns 300 contagis entre els aficionats que van anar a l’estadi Krestovski de Sant Petersburg a veure el partit entre la seva selecció i la de Rússia. Les autoritats finlandeses esperen encara més casos de la covid-19 perquè es calcula que fins a 6.000 finlandesos van viatjar a Sant Petersburg.

Cal assenyalar que Rússia fa dies que pateix un enduriment de la pandèmia amb rècords diaris de mortalitat, fet que ha portat el Kremlin reforçar les restriccions. Demà a les sis de la tarda (hora catalana) és previst que la selecció espanyola s’enfronti a la de Suïssa a l’estadi Krestovski.

L’OMS assenyala directament l’Eurocopa

L’Organització Mundial de Salut ha assenyalat que l’Eurocopa ha estat un accelerador del repunt de casos arreu d’Europa, on en la darrera setmana s’ha registrat un augment en les infeccions del 10%. En aquest sentit, el cap de l’organització a Europa, Hans Kluge, ha ressaltat l’impacte conjunt de les aglomeracions de gent als estadis i a les terrasses dels bars amb la variant delta.

Per això, ha reclamat que “els organitzadors i les autoritats locals impulsin iniciatives per a reduir els contagis”, tenint en compte que els partits de futbol poden ser esdeveniments “supercontagiadors”, tal com va passar el febrer del 2020 amb el partit de la Champions League entre l’Atalanta i el València.

“Absolutament irresponsable”

El ministre de l’Interior alemany, Horst Seehofer, ha assegurat que va ser “absolutament irresponsable” que la UEFA permetés que el partit de vuitens entre Anglaterra i Alemanya a Wembley es jugués davant de gairebé 42.000 espectadors. “Els beneficis i els diners no s’han de prioritzar davant de la protecció de la gent contra la infecció”, ha declarat.

En aquest sentit, s’ha preguntat si en els pròxims partits que es jugaran a Wembley —les dues semifinals i la final—, la UEFA també permetrà aglomeracions a les grades. Segons les previsions de l’organisme, en els pròxims partits hi podrien anar fins a 60.000 espectadors. Durant el partit contra Alemanya, malgrat l’ascens de la variant delta, es van veure múltiples comportaments contraris a les mesures de seguretat, especialment durant les celebracions dels dos gols anglesos.

Incialment, la UEFA havia previst que Wembley tingués un topall de poc més de 20.000 aficionats per partit. Sobretot arran de la situació epidemiològica del Regne Unit.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor