L’alpinista Martin Zabaleta, a l’ull de l’huracà perquè farà el servei d’honor del Bilbao-Espanyol

  • El 1980 es va convertir en el primer alpinista basc a escalar l'Everest, on va plantar una bandera basca amb el símbol d'ETA

VilaWeb
Redacció
18.10.2024 - 16:32
Actualització: 19.10.2024 - 08:38

L’Athletic de Bilbao s’enfronten avui a l’Espanyol a l’estadi de San Mamés. Abans del partit, l’alpinista Martin Zabaleta i el xerpa Pasang Temba faran la sacada d’honor. Tots dos, el 14 de maig de 1980, van ser els primers a plantar la bandera basca al cim de l’Everest. Tanmateix, el que hauria de ser una jornada festiva per tal de celebrar una gesta de l’alpinisme basc, ha derivat en una polèmica política.

L’espanyolisme fa campanya, especialment a les xarxes socials, perquè el club canviï d’opinió i suspengui la sacada d’honor. El motiu? Zabaleta, que actualment viu als Estats Units, era simpatitzant d’Herri Batasuna i quan va arribar al cim de l’Everest, va dir: “Amunt Euskadi lliure.” A més, la bandera que va plantar al sostre del planeta incorporava un símbol antinuclear i el de la banda ETA.

En el seu moment, la fita de Martin Zabaleta i Pasang Temba es va celebrar com un èxit de l’alpinisme espanyol, fins que uns mesos després, l’agència Interpress va publicar les fotografies i un vídeo de la bandera —”amb l’eslògan que assumeixo personalment”, deia l’alpinista— amb la serp, la destral i les sigles d’ETA. “Segons que sembla, en aquest equip expedicionari va coexistir diverses ideologies, sense que es plantegessin problemes”, relata la notícia d’El País del 13 d’agost de 1980.

Dos mesos abans, a l’aeroport de Barajas, Zabaleta havia dit el següent al mateix diari: “Quan vaig arribar [al cim], vaig plorar amb el xerpa, em vaig recordar d’Euskadi i això és tot. Hi ha representants de les quatre províncies [Àlaba, Biscaia, Guipúscoa i Navarra], i no admeto que es digui que és la primera expedició espanyola que ha arribat a l’Everest, sinó la primera expedició basca.”

Més enllà de l’Everest, Zabaleta va escalar dos vuit mil més: el Kanchenjunga (1988) i el Cho Oyu (1989).

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor