03.07.2019 - 21:50
Del 4 al 14 de juliol la poesia ressona en el paisatge del Maresme. El Festival Poesia i + té el centre neuràlgic en la Fundació Palau de Caldes d’Estrac, però de tres anys ençà uns quants pobles de la comarca també hi participen, fent d’altaveu i de xarxa d’aquest programa poètic: Canet de Mar, Mataró, Sant Andreu de Llavaneres, Canyamars (Dosrius), Alella i Arenys de Mar.
El festival s’ha fet tres propòsits, enguany: defensar el talent jove que tenim més a prop; obrir el festival cap al treball vocal en diversos registres; i acostar-se al patrimoni paisatgístic que tenim a tocar.
S’inaugura aquest vespre amb una doble formació de piano i veu: a la plaça de la Indústria de Canet de Mar, a les 20.30, la poetessa Maria Cabrera i la pianista Irene Fontdevila, acompanyades per Vàlius, presentaran el seu primer disc sota el nom de Vladivostok. El grup va més enllà de l’experiència de Cabrera amb el grup el Pèsol Feréstec, que és més festiu. Amb Vladivostok hi ha més investigació amb la veu, més delicadesa, més matisos, més introspecció. A continuació, a les 21.30, Pascal Comelade i Enric Casasses oferiran un concert a duo, l’únic que faran enguany. I podria ser el seu últim concert plegats. O això diu Comelade, que cada vegada en fa més pocs.
Els primers dies de festival concentren els concerts i recitals que s’esdevenen fora de Caldes d’Estrac i del dijous 11 i fins al diumenge 14 la programació es farà en indrets de Caldes d’Estrac i de la Fundació Palau.
Al programa hi ha un equilibri de gèneres i s’han tingut en compte propostes que surten de la norma, segons que ha explicat el director del festival, Eduard Escoffet, que també demana de construir un festival marcadament del Maresme, una comarca que creu que s’ha de reivindicar: ‘Sempre ha estat molt important el Maresme en aquest festival. Enguany no hem augmentat el nombre de municipis (no tenim més dies), però sí que hi hem incorporat dos nous espais: la Casa Coll Regàs de Mataró i l’església de Caldes d’Estrac.’
I el paisatge amara les propostes: ‘L’any passat, el passeig poètic entre vinyes que vam fer a Alella va ser molt important per a donar aquest caràcter paisatgístic al Poesia i +. I els artistes sovint també ens demanen d’intervenir en espais que vagin més enllà d’un escenari.’ Segurament, l’espai més impressionant del programa és a Canyamars, a Dosrius, al Pou de Glaç, enmig del bosc, on diumenge actuaran dos personatges de potència absoluta: a les 20.00 la poetessa Núria Martínez Vernis i a les 20.30 el cantant Albert Pla, que presenta un espectacle sense guió pre-establert.
El responsable de la programació diu: ‘És un festival que vol ser pròxim, acollidor i estimulant, que es vol definir com a lloc d’encreuaments i d’experiències sorprenents. Hem volgut continuar experimentant amb nous formats, com ara en l’acció-instal·lació de l’artista Carlos Bunga, que a partir de la suma de les arts (música, dansa, poesia) ens proposa de redescobrir els racons més amagats del parc de Can Muntanyà. I com que parlem de formats i d’experimentació, no podem deixar d’esmentar la presència de Brossa en diverses activitats, com ara la instal·lació de Cabosanroque o l’acció del mataroní J. M. Calleja.’
‘Les activitats del festival (recitals, concerts, instal·lacions i accions) volen reivindicar més que mai la força de la paraula i de la poesia. Perquè sí, perquè en moments d’imatges repetitives, de bombolles informatives i de veritats alternatives, dir el nom de cada cosa i viure el silenci davant del mar, enllaçar frases i horitzons pot ser la millor arma, la més inofensiva i la més transformadora.’
Destaquem quatre espectacles del programa, a més dels que ja hem esmentat:
1. La poetessa occitana Aurélia Lassaque
Participa en la Nit de Poetes, juntament amb Anna Gual i Andreu Subirats. El festival Poesia i + vol establir un vincle amb el paisatge lingüístic de Palau i Fabre i enguany ha convidat Lassaque, poetessa en llengua occitana de Tolosa de Llenguadoc. Els seus recitals glacen i deixen un record que perviu: combina poemes i cançons, tendresa i crit, occità i francès, rapidesa i contenció. I per sort a casa nostra comença a ser una veu coneguda i reconeguda. El 2017 LaBreu va publicar Perquè cantin les salamandres, en traducció d’Albert Mestres, que ens ha permès d’endinsar-nos encara més en el seu món.
Dissabte 13, 21.00. Parc de Can Muntanyà – Fundació Palau (carrer de la Riera, 54).
2. Pau Riba i Orchestra Fireluche
Aquesta proposta es va estrenar a l'(a)phònica de Banyoles i es podrà veure al Poesia i + i a pocs llocs més, amb la formació completa de l’orquestra Fireluche. Ataràxia, el disc que han preparat plegats, fa que la poesia irreverent i juganera de l’autor de Dioptria es trobi amb un veritable laboratori sonor, multitudinari i delicat, que experimenta amb instruments de joguina, curiosos, alguns altres d’inventats i alguns altres de procedències ben diverses.
Dissabte 6, 21.00. Jardins del Museu-Arxiu de Can Caralt (carretera de Sant Vicenç de Montalt, 14, Sant Andreu de Llavaneres).
3. Manuel Rivas, A boca da terra
L’escriptor, poeta i activista gallec ens endinsa mitjançant la paraula i el moviment en una denúncia clara de les mordasses que ens atrapen, els abusos i les injustícies. Una proposta en què els poemes del llibre A boca da terra es troben embolcallats per la natura, que el poeta va destriant. L’acompanyen les cançons interpretades per la veu i la guitarra de Nacho López i els detalls de la multiinstrumentista Tanja Haupt.
Dijous 11, 21.30. Parc de Can Muntanyà – Fundació Palau (carrer de la Riera, 54).
4. Cloenda: Tarta Relena i Rodrigo Cuevas
Veus singulars. Experimentació vocal, que va més enllà del dir i del cantar i juga a favor del talent jove. Tarta Relena, una de les sorpreses recents del panorama musical, és un duo format per la Marta i l’Helena, que treballen únicament amb la veu, d’una manera molt sensible. Arrangen cançons i poemes i experimenten amb tècniques, colors vocals i timbres diversos que resulten de cantar juntes. Acaben de publicar el disc Ora pro nobis, que recull vuit temes.
I Eduard Escoffet defineix el cantant asturià Rodrigo Cuevas com una barreja de folclore asturià, música electrònica d’última generació i queer rural. Un personatge molt particular que omple l’escenari i es guanya el públic. Presentarà temes del nou disc que enllesteix, produït per Refree.
Diumenge 14, 21.00 i 22.00. Parc de Can Muntanyà – Fundació Palau (carrer de la Riera, 54).
Podeu consultar tot el programa.