19.11.2018 - 21:50
|
Actualització: 21.11.2018 - 13:55
Aquest divendres, 23 de novembre, a les 19.00 al Mirador del Centre de Cultura Contemporània de Barcelona (CCCB), al carrer DE Montalegre, 5 es presentarà el llibre ‘1-O Trenta poetes per la llibertat’ amb. la presència i la participació entre més de Dolors Miquel, David Caño, Ester Xargay, Vicenç Altaió i Biel Mesquida.
L’acte és obert al públic en general però per a assistir-hi cal inscripció prèvia. Els lectors de VilaWeb que encara no us hi hàgiu inscrit ho podeu fer enviant un correu a l’adreça inscripcions@vilaweb.cat amb el vostre nom. Podeu venir amb un acompanyant i en aquest cas caldrà especificar-ho. Confirmarem les places per ordre de recepció dels correus fins a omplir l’aforament màxim de la sala.
L’1-O vist des de la cultura
Els primers dies d’octubre del 2017 la societat catalana estava trasbalsada. La barbàrie de la policia espanyola el Primer d’Octubre contra els ciutadans, pel fet d’haver defensat els col·legis electorals en el referèndum d’independència de Catalunya, marcava un abans i un després de la història del país. També la dignitat i la valentia de tanta gent, amb una acció pacífica irrenunciable pel dret democràtic de votar, tot i la brutalitat en contra.
Pocs dies després d’aquest Primer d’Octubre que canvià la nostra vida, l’artista plàstic Frederic Perers publicava a Facebook un poema visual, agut i irònic: ‘El país veí’, deia, escrit en vermell i negre amb la tipografia del diari El País. I la poetessa Dolors Miquel també deixava la seva denúncia poètica a Facebook.
Aquestes accions artístiques van inspirar la sèrie ‘Proclames de llibertat‘, que vam començar el 8 d’octubre de 2017 i vam cloure el 4 de desembre. Durant dos mesos, VilaWeb va publicar cada dia una obra poètica o plàstica: poetes i artistes visuals expressaven la indignació, les emocions (de dolor, d’esperança, d’impotència…), el seu crit de llibertat, i mostraven un camí de cultura i creació per a denunciar i entendre què passava. I VilaWeb en va fer d’altaveu.
VilaWeb va anar publicant aquelles creacions a mesura que s’anaven creant. La intenció de la sèrie era donar relleu als creadors: vèiem clar que el procés d’independència i la República Catalana necessitaven la mirada dels poetes, dels artistes, perquè fossin referents d’aquest procés d’apoderament popular.
Repasseu la sèrie ‘Proclames de llibertat’
Ara en llibre
Un any després, Vibop Edicions, amb la col·laboració de VilaWeb, ha publicat el llibre 1-O Trenta poetes per la llibertat, un volum de petit format que aplega la major part dels poemes que van aparèixer a la sèrie ‘Proclames de llibertat’.
Hi trobareu poemes de Dolors Miquel, Enric Casasses, Sebastià Perelló, Lluís Solà, David Caño, Miquel Desclot, Ester Xargay, Biel Mesquida, Carles Rebassa, Anna Gual, Biel Barnils, Jaume Subirana, Pau Vadell, Joan Todó, Jaume C. Pons Alorda, Andreu Subirats, Lucia Pietrelli, Jordi Valls, Celdoni Fonoll, Antònia Vicens, Anna Pantinat, Emili Sánchez-Rubio, Hilari de Cara, Manel Ollé, Vicenç Altaió, víctor bonetarbolí, Joan M. Minguet Batllori, Laia Martínez Lopez, Ricard Mirabete i Perejaume. També s’hi inclouen dues obres visuals que obren i tanquen el llibre, la primera de Marga Ximénez (Sense data de caducitat) i la darrera de Frederic Perers (Primer d’octubre).
L’edició dels poemes en llibre permet de fer-ne una lectura de més qualitat, més reposada, perdurable. I és una manera de recordar, compartir i fer un homenatge al primer aniversari de l’1-O. Visca la llibertat!