Podrien ser visibles les primeres estrelles de la història de l’univers

  • Una investigació de l'Agència Espacial Europea conclou que aquestes estrelles haurien estat les úniques responsables de la reionització de l'univers 700 milions d'anys després del Big Bang

VilaWeb
Redacció
02.09.2016 - 22:00

Les estrelles són més joves del que es creia. L’Agència Espacial Europea ha descobert, gràcies a les dades proporcionades pel satèl·lit Plank, que les primeres estrelles de l’univers van començar a formar-se més tard del que s’havia conclòs amb les anteriors observacions del Fons Còsmic de Microones.

Així doncs, tot apunta que la primera generació d’estrelles serà visible per a la pròxima generació de telescopis i que fins i tot ho podrien ser per alguns dels telescopis que dels quals ja es disposa avui dia.

La nova anàlisi també demostra que les estrelles van ser les úniques fonts necessàries per explicar la reionització dels àtoms en el cosmos i que la meitat d’aquest procés de reionització va completar-se quan l’univers tenia ja 700 milions d’anys.

Una llarga història
Certament, costa d’imaginar com ha arribat a canviar l’univers des que va néixer, probablement fa uns 13.700 milions d’anys. A l’inici era una sopa densa de partícules: electrons, protons, neutrins i fotons. A mesura que s’expandia, l’univers va anar perdent opacitat fins a esdevenir transparent al cap de 380.000 anys, quan les particules ja gairebé mai no col·lidien entre elles.

Quan els protons —elèctricament positius— i els electrons —negatius— es van unir per formar àtoms d’hidrogen i, per tant, la primera matèria neutra, es va produir l’alliberament del Fons Còsmic de Microones. Aquests primers àtoms són els que, al cap de pocs centenars de milions d’anys van donar lloc a les primeres estrelles de l’univers.

És per això que, com explica l’investigador de l’ESA Jan Tauber, l’observació del Fons Còsmic de Microones ‘ens pot dir quan s’inicia l’època de reionització i, alhora, quan es formen les primeres estrelles de l’univers’.

Paradoxalment, aquesta primera generació d’estrelles nascuda dels àtoms resultats de la unió de protons i electrons va ser la causant que es tornessin a dividir els àtoms neutres. És el que es coneix com a època de la reionització. Un procés que va acabar afectant tot l’univers excepte alguns punts aïllats.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor