09.09.2020 - 19:50
Les exportacions van baixar d’un 11,7% interanual a Catalunya al juny. Aquest és el lacònic titular que llegim o sentim avui a molts mitjans de comunicació. No em diu res de nou: era evident que la dada seria negativa. Però, quant hem recuperat de l’abril ençà? Quin ritme segueixen? Penso que en aquests mesos, més que la comparació amb el mateix mes de l’any passat, ens interessa de veure i valorar què hem fet respecte del mes anterior. Som a l’arrencada de la recuperació i és això que cal mirar amb més atenció.
Doncs bé, respecte del maig, l’augment de les exportacions ha estat del 26%. Una xifra que em sembla molt correcta, perquè al maig només havíem crescut d’un 11%. Això vol dir que des del pou de l’abril la recuperació ja és del 41% en dos mesos i, si no s’ha torçat massa –que tot podria ser–, al juliol hauríem d’assolir els valors de pre-pandèmia.
Això, enmig de la situació d’aquests mesos a Catalunya, ens obliga a valorar positivament la vitalitat de les vendes a l’exterior i la velocitat a l’hora de recuperar el temps perdut. Tots els subsectors presenten creixements intermensuals importants, llevat del químic, que s’ha encallat. El de vehicles i material de transport, per exemple, ha crescut molt i ha estat l’artífex principal de l’augment total registrat, gràcies a l’activació de moltes instal·lacions.
Val a dir que, en relació amb el juny del 2019, hi ha dos sectors en què el juny d’enguany es va exportar més: el sector agrícola i ramader –un 24% més– i l’alimentari –un 10,6%. Ambdós abasten el 18% del total dels béns exportats. Déu n’hi do!
I manquen un parell d’aspectes que m’agradaria de destacar. El primer, que Catalunya continua molt a la vora d’atènyer la quarta part de les exportacions de l’estat espanyol (un 23,9%); i el segon, que hi ha una certa sorpresa en la destinació de les vendes exteriors catalanes. Aquí es tracta de comparacions interanuals. Doncs bé, pot sorprendre que una tercera part del valor total de la davallada de les exportacions catalanes del juny hagi estat deguda a dos països, el Regne Unit i Portugal (-35% i -26%, respectivament), i alhora hagin augmentat les adreçades a Alemanya (+6,5%), Suïssa (+17%) i, indubtablement, la Xina, amb un 61% i un valor absolut de 176 milions, és a dir, el 3,2% del total exportat. Veurem si és una flor d’estiu o el mercat xinès va agafant pes els mesos vinents.
En definitiva, crec que és una xifra interessant de creixement intermensual d’exportacions, dins la mar de males notícies en què naveguem de fa tants mesos. Evidentment, les dades del juliol ens serviran per a poder valorar de manera més fefaent si la recuperació per aquesta via evoluciona tan correctament com fins ara.