Poden convertir els nostres mòbils en una bomba, com han fet contra l’Hesbol·là?

  • És molt probable que haja estat una intervenció de la cadena de distribució dels aparells i no un ciberatac. Però la idea que tots portem una bomba a la butxaca ja s’ha escampat i obligarà a fer canvis, ben segur, en la indústria dels mòbils i en la societat

VilaWeb
Els hospitals del Líban s'han col·lapsat per la gran quantitat de ferits (fotografia: Wael Hamzeh).
Vicent Partal
17.09.2024 - 21:00
Actualització: 17.09.2024 - 21:26

L’atac, segurament d’Israel, que ha fet esclatar avui simultàniament no pas menys de 2.750 cercapersones (pagers, en anglès) al Líban i a Síria ha causat un enorme impacte. Nou persones, pel cap baix, han mort per la deflagració d’aquests aparells, que normalment es porten a la cintura, al coll o en una butxaca, i hi ha milers de ferits que col·lapsen els hospitals de tot el Líban.

La gran pregunta és com s’ho han fet els atacants, però també si una maniobra com aquesta es pot repetir. Concretament si algú, vist que també porten bateries i estan connectats, podria convertir els nostres mòbils en una bomba, com han fet contra l’Hesbol·là.

La resposta depèn sobretot del mètode que s’haja fet servir. Ara com ara, hi ha dues opinions. La primera reacció ha estat pensar en un ciberatac, però els experts cada vegada estan més convençuts que no: que ha estat la més gran operació coneguda fins ara d’intervenció –amb aquesta finalitat– d’una cadena de subministrament.

Els cercapersones són uns aparells de comunicació molt rudimentaris. Molt populars als anys 1990, abans d’arribar el telèfon mòbil, permeten de rebre missatges curts d’alerta o texts, i en alguns casos enviar-ne.

Funcionen amb piles o amb bateries i, com que gasten molt poc, tenen una gran autonomia i poden estar dies sense haver-los de recarregar. Per a una organització gran com l’Hesbol·là, perseguida per Israel –segurament la primera potència tecnològica del món– fer servir els telèfons actuals és deixar massa portes obertes a una possible intrusió. Per això han adoptat tecnologies més primitives, sense tants forats per on entrar. La baixa potència elèctrica dels cercapersones, a més, feia molt improbable que poguessen causar tots sols les poderoses explosions que han ferit milers de persones i n’han mort nou, pel cap baix. La sorpresa, doncs, ha estat majúscula.

Per això els experts pensen que és molt més probable que tot plegat siga una operació extraordinàriament ben planificada d’intervenció en la cadena de distribució dels aparells. És a dir, que quan l’Hesbol·là els va adquirir, entre la compra i el lliurament, els serveis secrets israelians –si és que n’han estat els responsables– els van canviar tots físicament, i substituïren els originals per uns d’exactament iguals però amb una petita càrrega explosiva i un detonador preparat perquè fessen explosió el mateix dia i a la mateixa hora.

No seria pas la primera vegada. L’any 1996 un dels principals dirigents de l’Hesbol·là, i principal responsable de la fàbrica d’explosius de l’organització, Yahya Abd-al-Latif Ayyash, va ser assassinat quan li explotà el telèfon mòbil. Israel li havia robat el telèfon i l’havia canviat per un d’igual però que contenia quinze grams de ciclotrimetilentrinitramina (RDX), un explosiu molt potent. Quinze grams de pes es poden camuflar en el pes normal d’un aparell i són prou potents per a matar una persona.

Els fets d’avui han estat una cosa semblant? Molt segurament que sí. Probablement, els aparells que van arribar als militants de l’Hesbol·là no eren els originals, sinó els modificats. I això descarta la possibilitat que algú faça explotar els nostres telèfons mòbils a distància? No ben bé.

Perquè fins que no s’investigue a fons què ha passat no sabrem alguns detalls importants. Sobretot el paper que hi ha tingut les bateries o les piles.

Sky News Arabia, per exemple, diu que el Mossad va canviar els cercapersones originals posant-hi una petita càrrega d’explosiu que s’ha activat quan s’han escalfat les bateries. Pot ser? Pot ser. També s’hauria pogut col·lapsar l’aparell enviant milers de missatges per segon i obligant-lo a escalfar-se perillosament. Tot és possible ara mateix.

Si el model de cercapersones que feia servir l’Hesbol·là tenia bateries de liti, cosa que no sabem, que haguessen activat de fora estant les bateries seria una possibilitat, certament. Les bateries de liti tenen el problema del sobreescalfament –com s’ha vist en el cas dels patinets, que per això en moltes ciutats no poden entrar en el transport públic ni en els avions, on els passatges són avisats rutinàriament sobre el possible perill d’un reescalfament de la bateria.

Les bateries de ions liti (que pràcticament fan servir tots els mòbils avui) són piles carregables que emmagatzemen energia elèctrica i que es combinen químicament per produir i transportar energia. Aquestes piles es carreguen més de pressa i duren més que no les convencionals, però tenen el problema que generen calor i, si no es gestionen adequadament, poden produir compostos a l’interior que arriben a esclatar.

Així doncs, les bateries han tingut cap paper en l’atemptat d’avui? És un dels detalls que sabrem aviat i ara com ara no s’hi pot especular. Però, com tantes vegades ha passat, allò que marca la diferència en aquest cas és que un humà haja pensat que això es podia fer. I això sí que és un senyal d’alarma clar sobre els nostres telèfons mòbils i la nostra societat.

Igual com va passar en els atacs de l’11-S ordenats per Bin Laden, la cosa més difícil és imaginar que es puga fer. Que algú imagine que això és possible. En aquell cas que es podien convertir avions de passatgers en míssils; en aquest cas que es poden fer servir aparells de telefonia mòbil com a bombes.

La preocupació sobre les bateries, en conseqüència, serà diferent a partir d’avui. En la hipòtesi que això hagués estat un ciberatac i que no hi haja explosiu sinó sols el reescalfament fins a explotar de les bateries s’hauria demostrat, és cert, que tots portem una bomba a la butxaca. Però això no implicaria de cap manera que fos fàcil de fer-la explotar.

Perquè en el cas de l’Hesbol·là la xarxa era tancada, no formava part de la xarxa comercial normal i tots els aparells eren iguals, comprats feia poc, identificables i amb el mateix sistema operatiu. Israel hauria hagut d’entrar, doncs, al servidor i a partir d’allí difondre l’ordre que els aparells no deixassen de funcionar mai per reescalfar-los fins a l’explosió. Però això tindria una difícil traducció en un món de xarxes múltiples, sistemes operatius múltiples i bateries i piles diferents. L’eficàcia d’aquest atac d’avui no seria repetible.

En qualsevol cas, cal insistir que no és la hipòtesi més creïble ara mateix, amb les dades que tenim a la mà: no és fàcil d’explicar, per exemple, com s’hauria aconseguit que totes les piles es carregassen a la vegada. Però cal deixar clar també que això no elimina la major: algú ha pensat que els mòbils poden ser bombes i, igual que les companyies d’aviació van haver de refer tota la seguretat després de l’11-S, segurament els fabricants de mòbils han topat avui amb el seu problema més important en anys, sinó en dècades. I ja res no serà igual, parlant de bateries.

 

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixàs llegir aquest editorial? No és l’estil de VilaWeb. La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom. Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors. Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguen a l’abast de tothom. I tots hi eixirem guanyant.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor