Podem centra els atacs d’ERC, CDC i PNB en el debat de set

  • Errejon diu que són els més votats 'gràcies al missatge de fraternitat'

VilaWeb

Redacció

21.06.2016 - 02:39
Actualització: 21.06.2016 - 07:47

El debat entre els set partits amb grup parlamentari al congrés espanyol, emès per RTVE, ha posat en evidència la pugna entre ERC, CDC i PNB, d’una banda, i Podem d’una altra, tant a Catalunya com a Euskadi, on Podem ja va avançar al PNB en vots i ara podria passar-li davant també en escons.

Al debat, hi han participat Gabriel Rufián (ERC), Carles Campuzano (CDC), Aitor Esteban (PNB), Pablo Casado (PP), Isabel Rodríguez (PSOE), Íñigo Errejón (Podem) i Juan Carlos Girauta (Ciutadans). La batalla al País Basc i Catalunya també s’ha pogut veure en l’anomenat ‘minut d’or’ amb què cadascun ha tancat la intervenció.

En l’apartat de política territorial, Rufián, que ha criticat que algunes formacions parlin de l’encaix de Catalunya ‘com si fos un moble d’Ikea’, ha atacat Podem per haver qüestionat el pacte de govern en què es recolza Carles Puigdemont a la Generalitat. ‘I és un company de viatge el PSOE, el de l’article 135 de la Constitució?’, ha ironitzat Rufián quan Errejón ha manifestat la intenció de governar amb els socialistes. ‘Com vols a parlar de referèndum amb aquesta gent!’, s’ha queixat.

Campuzano ha comparat Pablo Iglesias amb els presidents socialistes Felipe González i José Luis Rodríguez Zapatero, ‘que arribaven a Catalunya a fer els discursos que la gent volia escoltar i quan tornaven a Madrid canviaven l’agenda’.

En un to semblant, Esteban ha posat en dubte la defensa de la ‘plurinacionalitat’ de Podem, i els ha retret que qüestionin el concert basc o la transferència de competències com les pensions.

Per defensar-se, Errejón ha recordat que ells van ser els més votats el 20-D a Catalunya i al País Basc ‘gràcies a un missatge de fraternitat i de reconeixement de la diversitat i de la plurinacionalitat’, i perque és percebut com un partit capaç de ‘reconstruir ponts’ i ‘garantir la solució de Catalunya’.

En el minut final, el més directe ha estat Rufián, que ha esmentat els ‘amics’ de Podem i coalicions, recordant que han votat moltes coses junts al congrés i que s’han intercanviat ‘aplaudiments amb les orelles’. Però ha volgut deixar clar que ja hi ha el país que Podem ‘imagina’ i que és Catalunya, un territori que ja ha fet la ‘revolució’, on el PP és ‘residual i el PSOE secundari’ i on hi ha majories per a començar un procés constituent.

En una línia semblant, Campuzano ha subratllat: ‘A Madrid es necessiten veus fortes que defensin els interessos de Catalunya. Com més força tinguem al congrés, més força tindran els interessos de Catalunya.’

Esteban, sense esmentar Podem, hi ha marcat distàncies, emfasitzant que per ‘marcar la diferència’, a Euskadi calia votar al PNB, un partit de ‘arrels basques que no depèn d’una direcció a Madrid’.

Girauta ha dit que amb el seu partit hi hauria un ‘canvi per construir i no per destruir’, basat en els acords. Això, segons el seu parer, s’ho mereixen els qui van lluitar per la democràcia i ho han d’heretar les futures generacions.

Errejón ha insistit que el 26-J és una ‘oportunitat històrica’ i que no es tracta d’escollir una papereta, ‘sinó un país’ i de defensar ‘una pàtria que no deixi ningú enrere’, on tots tinguin les mateixes oportunitats.

Rodríguez ha convidat els espectadors a ‘reconciliar-se’ amb el PSOE recordant tot allò que –segons ell– van fer els governs socialistes anteriors en matèria social. ‘Tornin a mirar el PSOE perquè si volen, junts, podem fer-ho’, ha dit.

I Casado ha explicat als electors que si creuen que Espanya ‘no té futur’ o volen ‘una aliança de comunistes’ no votin el PP i que només agafin la seva papereta si anhelen trobar una ocupació, tenir les pensions garantides i un país on es protegeixi la propietat privada.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor