09.06.2023 - 20:30
|
Actualització: 10.06.2023 - 04:24
Podem i Sumar aniran plegats a les eleccions espanyoles del 23 de juliol. El partit que encapçala Ione Belarra ha arribat finalment a un acord amb el partit polític de Yolanda Díaz.
Sumar ha registrat la coalició després d’haver rebut el sí de Podem, que ha dit que provarà d’incloure-hi la ministra espanyola Irene Montero fins el 19 de juny, dia en què acaba el termini per a registrar la gent que forma part de la llista.
Compromís ha estat un dels darrers partits a tancar un acord amb Sumar. L’executiva de la coalició valencianista ho ha aprovat de manera gairebé unànime. Més-Compromís, Iniciativa del Poble Valencià i Verds Equo ja ho han avalat definitivament. “Som en un moment en què és fonamental de col·laborar per crear espais que vagin més enllà del bipartidisme i contra la dreta reaccionària que vol limitar els nostres drets”, ha dit Àgueda Micó.
El partit de Yolanda Díaz ha acceptat algunes de les exigències de Compromís, que volia conservar la seva essència, tot i vincular-se a un projecte polític d’abast de l’estat espanyol, segons que publica À Punt. A les butlletes, la marca electoral serà Compromís-Sumar: Sumem per Guanyar. L’acord també preveu que si treuen cinc diputats puguin constituir un grup propi. En cas contrari, els valencianistes tindran veu i agenda pròpia dins el grup de Sumar.
Una quinzena de partits sota el paraigua de Sumar
Amb aquest acord, Sumar serà el paraigua d’una quinzena de formacions: Podem, IU, en Comú, Compromís, Més Madrid, Chunta Aragonesista, Aliança Verda, Verds Equo, Iniciativa del Poble Andalús, Projecte Drago, Esquerra Verda, Ara Eivissa, Gent Per Formentera, Més, Batxarre, Ezker Anitza i Mas Euskadi.
Una vegada formada la coalició, Sumar haurà d’establir el sistema de funcionament del grup parlamentari al congrés espanyol. Garzón ja ha avançat que els seus diputats tindran autonomia i actuaran en coordinació amb la resta de companys, però ha recordat que cal reforçar els mecanismes democràtics i de transparència.
La marca, la cartellera i les sigles són “Sumar”
Segons els acords de Sumar amb les diverses formacions, la denominació de la coalició electoral serà simplement “Sumar”. Aquesta denominació també serà la que s’usarà als cartells i a la resta de materials de campanya. A més, les sigles de la coalició són “Sumar”.
La cara de Yolanda Díaz a la butlleta de vot
Sumar pretén de centrar part del seu reclam en la figura de la dirigent de la plataforma, Yolanda Díaz. La seva cara apareixerà a les butlletes a tots els territoris. No és la primera vegada que una formació posa la cara del candidat al costat del logotip del partit o coalició. Ja ho va fer Pablo Iglesias el 2014, Ada Colau, tres vegades (2015, 2019 i 2023), i Xavier Trias també a les municipals d’enguany.
Més Madrid coordinarà la campanya de Madrid
Segons l’acord subscrit entre Sumar i Més Madrid, Més Madrid ostentarà els llocs 3, 4, 7 i 10 de la llista de la capital de l’estat espanyol, que és uniprovincial. A més, la direcció de campanya a Madrid correspondrà a Més Madrid, que l’ostentarà “de manera col·legiada” amb Sumar. Íñigo Errejón ocuparà el número 4.
Endavant Andalusia, l’excepció
Endavant Andalusia finalment no formarà part de Sumar. La seva portaveu, Teresa Rodríguez, va anunciar ahir que el seu partit es presentaria tot sol, però solament en una circumscripció, que podria ser Cadis o Sevilla, per no dividir el vot de l’esquerra del PSOE arreu de la comunitat autònoma.
El PP torna a parlar de “Frankenstein”
La secretària general del PP, Cuca Gamarra, ha qualificat ja la plataforma de Yolanda Díaz com un nou element del govern “Frankenstein”: “Torna a actuar per fer Sánchez president del govern. El que hi ha darrere tot això és un moviment per engendrar Frankenstein 2 amb Pedro Sánchez al capdavant d’un nou govern.”