28.04.2016 - 22:00
Les forces progressistes de les Illes preparen una aliança que serveixi per a foragitar el PP de la primera posició a les eleccions del 26 de juny. Tret dels del 2008, el PP ha guanyat tots els comicis al congrés espanyol del 1986 ençà. Així doncs, es va forjant una aliança de Podem, Més, Esquerra Unida, Esquerra Republicana i PACMA per mirar de destronar els conservadors. Les eleccions del 20-D, les va guanyar el PP amb 140.000 vots (el 29%), davant de Podem, amb 111.000 (23%). Si es repetissin els resultats de fa quatre mesos, amb la suma dels vots de Més (34.000), d’EU (11.000) i del PACMA (5.000), l’aliança progressista se situaria en primera posició: tindria 20.000 vots més que no el PP. Aquest resultat donaria tres diputats a la nova aliança, tres al PP, un al PSOE i un a Ciutadans.
La proposta la va fer Més per Mallorca, quan el fracàs de les negociacions dels partits espanyols semblava evident. Un cop certificat aquest fracàs, la delegació de Podem a les Illes també s’hi ha afegit i considera que és una oportunitat per a ‘pintar de canvi’ les Illes. Les converses entre Més, EU i Esquerra Republicana han reeixit aquests últims dies i hi ha una voluntat compartida de tancar un pacte. Podem s’incorpora ara als contactes i el PACMA també.
Allò que separa Podem i Més
La dificultat del pacte serà la mateixa que hi va haver abans del 20-D, quan ja es va explorar la possibilitat d’acord. Allò que separa Podem i Més és si el diputat que pot obtenir Més ha de tenir l’obligació d’integrar-se al grup de Podem al congrés. Més defensa que, en cas d’obtenir representació, el seu diputat pugui anar al grup mixt, mentre que Alberto Jarabo (Podem) diu a VilaWeb que aquest diputat s’hauria d’integrar al seu grup amb llibertat de vot en qüestions que afectin directament les Illes Balears.
El coordinador general de Més per Mallorca, David Abril, explica a VilaWeb que l’aliança s’inspira en el model de Compromís, que a les eleccions del 20-D va aliar-se amb Podem. Abril considera que l’aliança ha de defensar ‘el canvi d’esquerres, la ruptura amb el règim i el dret de decidir’. I diu que una coalició com la que proposa podria aportar ‘una mica d’il·lusió, d’innovació i d’esperança enmig d’un escenari d’eleccions que no agrada a ningú, ni als partits que es presenten, ni als qui han d’anar a votar’.
Per una altra banda, Alberto Jarabo recorda que la seva formació es va quedar tan sols a 30.000 vots del PP a les eleccions del desembre. Diu que ja s’han posat en contacte amb la resta de formacions progressistes de les Illes, excepte el PSIB, per a explorar la possibilitat de pacte. ‘Volíem per a Espanya un govern progressista a la balear i a la valenciana’, assenyala Jarabo, que ha agraït a la presidenta Francina Armengol que intentés convèncer Pedro Sánchez de la necessitat d’aquesta opció.
Un calendari ajustat
Les direccions dels partits que poden fer l’aliança per a les noves eleccions es reuniran aquest cap de setmana per establir les prioritats del pacte. També és previst que designin les comissions negociadores, que treballaran intensament tota la setmana entrant perquè el pacte l’hauran de validar les assemblees respectives el cap de setmana següent. La data límit per a registrar les coalicions, en cas de convocar-se finalment les eleccions, és el 13 de maig.