Podem i En Comú rebutgen la “desafortunada” comparació que va fer Puigdemont entre el referèndum i la derrota d’ETA

  • La portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, i el d'En Comú Podem, Xavier Domènech, han rebutjat aquest dimarts que es compari la lluita contra ETA amb la defensa del referèndum a Catalunya, com va plantejar aquest dilluns el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

VilaWeb
Redacció
20.06.2017 - 18:12

MADRID, 20 (EUROPA PRESS)

La portaveu de Podem al Congrés, Irene Montero, i el d’En Comú Podem, Xavier Domènech, han rebutjat aquest dimarts que es compari la lluita contra ETA amb la defensa del referèndum a Catalunya, com va plantejar aquest dilluns el president de la Generalitat, Carles Puigdemont.

“Crec que no és una comparació afortunada. Crec que així ho ha fet saber a tothom, que ha estat una comparació del tot desafortunada”, ha afirmat Montero en la roda de premsa posterior a la Junta de Portaveus, en ser preguntada per les paraules pronunciades aquest dilluns pel president català en l’acte de presa de possessió de dos membres de la Comissió Jurídica Assessora, hores abans de l’acte d’homenatge a les víctimes de l’atemptat d’Hipercor perpetrat per ETA a Barcelona fa 30 anys.

“Aquesta comparació no escau”, ha sentenciat per la seva banda el líder del nou partit Catalunya en Comú en declaracions als mitjans en la Cambra baixa, abans de participar en la Junta de Portaveus.

Puigdemont va assegurar que si no hagués estat per “la persistència de moltes persones”, el “combat” contra l’organització terrorista “no s’hauria guanyat” i va afegir que “en uns anys” els catalans podran dir el mateix, que hauran “aconseguit tot el que el poble de Catalunya es va proposar” perquè van persistir, perquè no es van resignar i perquè no van renunciar, en al·lusió al procés independentista.

COMPAREIXENÇA DE PUIGDEMONT AL CONGRÉS

Quant al format que hauria de tenir la compareixença de Puigdemont al Congrés per explicar el referèndum, sobre la qual PP i Ciutadans no es posen d’acord amb PDeCAT i ERC, els dos portaveus han evitat posicionar-se sobre una fórmula concreta.

Així, tots dos han assenyalat que l’important és que la compareixença serveixi per facilitar el diàleg i la convocatòria d’un referèndum pactat, amb garanties, que permeti la participació dels catalans. “El format ha de ser el que millor faciliti que es puguin abandonar les vies unilaterals i el xoc de trens i es trobin mecanismes de negociació i diàleg”, ha assegurat Montero.

En aquesta línia, Domènech ha defensat que “camins hi ha diversos” i que poden incloure “que vingui i expliqui senzillament la seva proposta sense votació o que vingui i hi hagi votació”, però que “l’important” és “no convertir això en un sainet”.

“El tema és prou important com per portar temps de cartes i contracartes per saber si es ve, o no, o com es ve. L’important és que aquesta voluntat es concreti, i es concreti aviat”, ha defensat el portaveu de la confluència catalana.

La polèmica s’ha generat després que Puigdemont anunciés la remissió d’una carta al Congrés per preguntar a Ana Pastor amb quin mecanisme pot acudir a la Cambra per explicar el seu ‘full de ruta’ a Catalunya, però sense haver de sotmetre’l a votació.

El PP i Ciutadans ja van indicar que el president català pot anar al Ple del Congrés perquè després hi hagi una votació, com va ocórrer amb la reforma estatutària del lehendakari Juan José Ibarretxe que va ser ‘tombada’ al primer debat. No obstant això, tant el PDeCAT com ERC ja han replicat que no pensen acceptar que la proposta catalana es voti al Congrés.

ESTUDIEN LA NOVA MOCIÓ DEL PDECAT

Quant al nou text amb el qual el PDeCAT ha registrat la seva moció sobre el referèndum català que anava a sotmetre a votació aquest dimecres en el Ple del Congrés, Domènech i Montero no han volgut pronunciar-se fins a no haver llegit la nova proposta.

En la nova versió, els independentistes, en lloc d’oferir una negociació sobre data i pregunta, insta directament a assumir la convocatòria anunciada pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, per a l’1 d’octubre.

“La valorarem. Tota iniciativa que vagi en el camí de mostrar respecte mutu i trobar camins de diàleg evidentment tindrà el nostre suport però repeteixo, hem sabut d’ella gairebé ara mateix, per tant, haurem de valorar”, ha explicat Domènech aquest dimarts al matí.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor