05.04.2016 - 22:00
|
Actualització: 05.04.2016 - 23:21
El referèndum sobre la independència de Catalunya era una línia vermella que Podem va traçar durant la campanya de les eleccions del 20 de desembre per a negociar un possible pacte de govern o d’investidura. Però ja el mes de gener aquesta línia es va anar diluint. I ara, en el moment decisiu de la negociació per a la investidura, ha acabat desapareixent. Pablo Iglesias se n’ha desentès coincidint amb el moment en què ha fet el tomb discursiu per a convèncer Ciutadans de les virtuts del ‘govern a la valenciana’, que és com ell ha batejat l’eventual pacte entre PSOE, Podem i IU. Un pacte que podria reeixir si tingués la benedicció –en forma d’abstenció– del partit de Rivera. Si Ciutadans és hostil al referèndum, val més no mantenir-lo de línia vermella.
Però és clar que el tomb no pot pas ser brusc. Iglesias no podia fer un anunci clar i formal de renúncia a defensar el referèndum en els termes en què ho va fer durant la campanya. Per això ha dissenyat una estratègia que equival a desar el compromís en un calaix; una estratègia que consisteix a delegar en ‘els partits catalans’ (referint-se a En Comú Podem i el PSC) la discussió sobre què cal fer en relació amb el referèndum i el dret de decidir, mentre Sánchez, Iglesias i Rivera s’emplacen a negociar demà els termes seriosos del possible acord. I la qüestió del referèndum no és prioritària.
Això es desprenia de les declaracions que feia ahir Íñigo Errejón, portaveu de Podem. A la reunió de dijous, deia, el referèndum català no serà damunt la taula: ‘El referèndum és la millor proposta perquè Catalunya com a nació trobi un encaix dins Espanya, però això no significa que exigim a la resta que sigui la seva convicció per seure a parlar.’ I recordava: ‘Estem disposats a discutir-ho i hem dit que potser es podria avançar més, per exemple, si Xavi Domènech i Miquel Iceta anessin avançant en propostes que òbviament han de ser decidides després per tots.’ Iglesias, dilluns al vespre a Antena 3 hi insistia: ‘Que parlin els partits catalans, que parli En Comú Podem amb el Partit Socialista de Catalunya, el PSC, i que cerquin una solució.’
És a dir, que en parlin a Catalunya, que després a Madrid ja decidiran. I la posició dels interlocutors de Podem és clara: hostilitat ben coneguda de Ciutadans sobre el dret de decidir, i hostilitat prou notòria també del PSOE. Domènech i Iceta han rebut l’encàrrec de parlar-ne i ho han fet, però el primer secretari del PSC ha deixat clar que per la seva part (i per la del PSOE) no hi haurà cap concessió a la proposta d’un referèndum que Domènech s’obstina a defensar sense que ningú més la subscrigui. ‘Sobre el referèndum ja s’ha dit tot. No hi haurà un acord; no ens enganyem. Si es fa cap acord, serà sobre la reforma constitucional’, deia Iceta.