Podem atribueix la pèrdua de vots a la gestió parlamentària, les negociacions i la campanya de la por

  • Podem ha fet balanç dels resultats de les eleccions del 26 de juny, en les que va perdre al costat d'IU més d'un milió de vots, i ha arribat a la conclusió que les negociacions al Congrés després de les eleccions del 20 de desembre i la seva gestió al parlament, així com la campanya de la por empresa contra ells, són els principals factors que expliquen aquesta pèrdua de suport, segons han explicat fonts de la direcció. És a dir, ja havien perdut una part dels seus votants abans de la campanya i l'acord amb IU.

VilaWeb
Redacció
09.07.2016 - 16:49

MADRID, 9 (EUROPA PRESS)

Podem ha fet balanç dels resultats de les eleccions del 26 de juny, en les que va perdre al costat d’IU més d’un milió de vots, i ha arribat a la conclusió que les negociacions al Congrés després de les eleccions del 20 de desembre i la seva gestió al parlament, així com la campanya de la por empresa contra ells, són els principals factors que expliquen aquesta pèrdua de suport, segons han explicat fonts de la direcció. És a dir, ja havien perdut una part dels seus votants abans de la campanya i l’acord amb IU.

Així es desprèn dels informes que tres dels principals dirigents de la formació morada –el secretari Polític, Íñigo Errejón; la secretària d’Anàlisi Polític i Social, Carolina Bescansa; i el secretari d’Organització, Pablo Echenique– han presentat aquest dissabte durant la reunió del Consell Ciutadà celebrat a Madrid per analitzar aquests resultats i afrontar el nou cicle que s’obre a Podem.

El partit liderat per Pablo Iglesias va decidir posposar l’anàlisi dels seus resultats electorals fins a tenir una anàlisi sociològica de què va passar, que va encarregar a Bescansa. Dues setmanes després, Podem ha arribat a la conclusió, després de preguntar també Echenique a les bases del partit i fer balanç Errejón de la campanya que va dissenyar, que són dos els factors principals que van abocar a uns resultats “no satisfactoris”.

D’una banda, consideren que els mesos transcorreguts entre les eleccions de desembre i la nova convocatòria electoral –sobretot febrer, abril i març– i la gestió que durant ells va fer Podem de les negociacions parlamentàries expliquen la pèrdua de vots. Així, admeten que des de l’inici de les negociacions es va començar a gestar un procés de desmobilització entre el seu electorat que explica en gran part aquesta pèrdua de vots.

Segons l’informe de Bescansa, la sensació que no ha estat possible arribar a un acord amb el PSOE va contribuir a allunyar la possibilitat d’un canvi i va portar a molts votants que sí van recolzar Podem al desembre a abstenir-se –ja que el partit morat considera que gairebé no hi ha hagut transvasament de vots a altres partits, com podria ser el PSOE–.

VAN SUBESTIMAR EL PES INSTITUCIONAL

De l’informe presentat per Errejón es desprèn a més que “van subestimar el pes institucional” i el seu pas pel Parlament, ja que ara han arribat a la conclusió que la repetició electoral no s’ha assumit amb normalitat sinó que s’ha castigat. Tot i això, no assenyalen directament qüestions concretes, com podria ser la seva decisió de no donar suport a la investidura del candidat socialista, Pedro Sánchez.

També han detectat com a factor negatiu el fet que els votants hagin percebut certa “dissonància” entre el discurs utilitzat durant la seva curta activitat parlamentària –amb polèmics moments com la “calç viva” d’Iglesias o la roda de premsa en la qual va oferir a Sánchez la Vicepresidència– i el que van usar després durant la campanya, que van centrar a estendre la mà al PSOE i van copar amb discursos i lemes en positiu.

Entre els cercles consultats per Echenique –més de 400 han participat en la seva crida per analitzar els resultats de manera col·lectiva i han enviat les seves conclusions–, també s’ha percebut que aquestes negociacions i aquests mesos al parlament han afectat “lleugerament” en la pèrdua de vots.

Per tot això, Podem assumeix ara que al maig ja havia perdut a gran part d’aquest milió de votants que el 26 de juny van decidir abstenir-se; és a dir, abans de tancar el seu acord amb Izquierda Unida. De fet, la seva conclusió després de fer balanç i anàlisis és que són més els votants d’IU que s’han abstingut que els de Podem.

Tot i que no consideren que l’acord amb l’organització d’Alberto Garzón hagi afectat notablement, les bases sí han traslladat a Echenique la “complexitat” a l’hora organitzar la campanya conjunta amb una altra formació. Pel que fa a l’impacte de la coalició, una part dels cercles considera que no ha perjudicat però una altra sí veu aquest factor com un dels que hauria influït en la pèrdua de vots.

D’altra banda, com ja havia avançat Iglesias, la campanya de la por empresa pel PP, el PSOE i Ciutadans contra la possibilitat que Podem arribés al poder els ha influït molt negativament ja que va contribuir, segons els informes dels dirigents, a incrementar la “incertesa” que genera el partit morat entre els sectors de major edat i més rurals.

En aquest sentit, assumeixen que la campanya de polarització que va intentar explotar Podem –presentant-se com el vot útil per formar un govern progressista– no els va funcionar, al contrari que al PP, que sí ha tret gran partit a aquesta disjuntiva.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor