12.06.2021 - 15:09
|
Actualització: 12.06.2021 - 15:13
La crisi entre el PSOE i Podem pel retorn dels exiliats sembla que encara té camp per córrer. Avui, la ministra de Drets Socials espanyola, Ione Belarra, ha insistit que “no es pot continuar caminant per la via de la judicialització” si la intenció de la Moncloa és que la via del diàleg funcioni a Catalunya.
En declaracions als mitjans de comunicació, abans d’assistir a la quarta Assemblea Ciutadana de Podem, que la nomenarà com la successora de Pablo Iglesias, Belarra ha defensat novament que Puigdemont, Comín i Ponsatí han de poder tornar de l’exili sense ser detinguts o perseguits.
Ione Belarra: qui és la successora d’Iglesias i què pensa del procés?
Així mateix, ha assenyalat que facilitar el retorn dels exiliats sempre ha estat el posicionament de Podem. De fet, la ministra ha reiterat que és l’única via que permetrà que la taula de diàleg doni fruits i “Espanya i Catalunya es puguin tornar a mirar”.
Ara bé, el parer del PSOE, en boca de María Jesús Montero, es ben diferent. La portaveu va afirmar dijous que la intenció de la Moncloa és fer tot el possible perquè Puigdemont, Comín i Ponsatí siguin extradits i jutjats al Suprem.
El Suprem no facilitarà el retorn
Precisament avui, mitjans madrilenys han publicat que el Tribunal Suprem espanyol no té cap intenció de facilitar el retorn dels exiliats. En aquest sentit, fonts de l’alt tribunal consideren que la immunitat dels eurodiputats, que han recuperat recentment gràcies al TGUE, no té valor a l’estat espanyol.
Els magistrats detallen que la detenció és possible d’acord amb la tesi de Pablo Llarena, que diu que la immunitat de Puigdemont, Comín i Ponsatí no elimina les responsabilitats penals relacionades amb l’1-O i la declaració d’independència.
De fet, a la interlocutòria que el jutge va fer arribar a l’Eurocambra durant el procés del suplicatori, argumentava que les ordres de detenció a l’estat espanyol contra els eurodiputats continuaven vigents malgrat la immunitat.