10.07.2024 - 20:46
|
Actualització: 10.07.2024 - 22:47
Podem ha anunciat que emprendrà accions polítiques i judicials sobre el rastreig massiu que la ‘policia patriòtica’ va fer als seus diputats –acabats d’elegir- durant el segon mandat de Mariano Rajoy. Segons els oficis de què disposa el magistrat de l’Audiència espanyola Santiago Pedraz, als quals ha tingut accés l’ACN, la policia espanyola sota el mandat de l’aleshores ministre de l’Interior Jorge Fernández Díaz va fer centenars de consultes a les bases policíaques entre els anys 2015 i 2016 sobre responsables com Pablo Iglesias, Ione Belarra, Yolanda Díaz, Íñigo Errejón, Irene Montero, Xavier Domènech o Joan Mena.
Baldoví indignat per l’espionatge del govern del PP contra ell
Concretament, Pedraz té sobre la taula un informe de la Unitat d’Informàtica i Comunicacions de la Direcció General de la Policia sobre totes les sol·licituds d’accés als arxius policíacs de diputats de Podem per part de funcionaris. L’informe inclou un recull de cada accés o intent d’accés a les dades, la identitat del funcionari que ho reclama, la data, la persona a la qual se cerca, el motiu expressat per a la sol·licitud i les dades que sol·licita. En total són centenars de peticions sobre cinquanta-cinc diputats fetes per múltiples funcionaris durant aquests dos anys.
En el cas de Pablo Iglesias el nombre de consultes il·legals ascendeix a 122, bona part d’elles emeses des de la Brigada d’Informació de Madrid, però també la de Barcelona, així com per part del Director Adjunt Operatiu, i de la Comissaria General de la Policia Judicial. Entre els conceptes de la recerca a Iglesias hi consten paraules com “joies”, “avions”, “vaixells”, però la majoria es limita al seu nom, i alguna fins i tot reclama al sistema informació “massiva”.
Al llistat hi consten també les peticions d’informació sobre el diputat dels comuns Joan Mena. Sumen 21 des de les comissaries de Madrid-Centre, la comissaria general de la Policia Judicial, la provincial de Lleida, la del Prat del Llobregat i fins i tot una de Valladolid. La ‘policia patriòtica’ també va fer trenta-una consultes als arxius que feien referència a l’aleshores diputat català de Podem Xavier Domènech. La gran majoria des de la comissaria de Madrid-Central, però una desena també des de la Brigada d’Informació de Barcelona.
Pedraz investiga les actuacions de la ‘policia patriòtica’ d’ençà del passat mes de febrer fruit d’una denúncia de Podem. Fonts d’aquesta formació asseguren que les dades que ha rebut el jutge demostren que els seus diputats van ser víctimes d’un espionatge il·legal en el marc d’una “cacera política, policial, judicial i mediàtica del PP per provar d’afeblir el seu principal adversari polític i impedir un canvi de govern”.
“El rastreig massiu d’informació dels diputats i diputades, orquestrat per alts comandaments del Ministeri de l’Interior del govern de Rajoy, es va produir sense empara judicial i de forma prospectiva, és a dir, ordenant als agents de policia que actuessin al marge de la llei contra representants d’una determinada formació política”. Segons Podem, la “intensitat de l’operació, amb centenars de recerques d’informació a bases policials, demostra que acabar amb Podem va ser un dels principals objectius del govern de Rajoy”, i “encara que no ho van aconseguir, la guerra bruta ha produït un important desgast a la formació”.
Per aquest motiu, Podem anuncia que “seguirà exigint que s’esclareixin els fets i es depurin responsabilitats, tant a escala política com judicial, i considera que no hi ha regeneració ni democratització possible de la mà del PP”.